ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Όχι» και από τους ανώτατους δικαστές στην παράταση των ορίων ηλικίας τους

«Όχι» και από τους ανώτατους δικαστές στην παράταση των ορίων ηλικίας τους

Κλείνει το θέμα της παράτασης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, καθώς μετά το ομόφωνο «όχι» των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών και οι δικαστές του Αρείου Πάγου έκριναν κατά πλειοψηφία (40 υπέρ και 25 κατά), ότι δεν υπάρχει καν τέτοια ανάγκη.

Ειδικότερα το ερώτημα που τέθηκε στη Διοικητική Ολομέλεια είναι «αν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975 ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων».

Το θέμα της αυξήσεως των ορίων ηλικίας ανακινήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στο δικαστικό και νομικό αλλά και πολιτικό κόσμο, λόγω της ρητής συνταγματικής διατάξεως που απαγορεύει την παραμονή των δικαστικών στην υπηρεσία τους μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός της Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε δημόσια δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών με δεδομένη τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Σχετικές ειδήσεις