ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Στοιχεία - «φωτιά» για τα άρματα μάχης «Leopard» που κόστισαν 1,7 δισ. ευρώ

Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Στοιχεία - «φωτιά» για τα άρματα μάχης «Leopard» που κόστισαν 1,7 δισ. ευρώ

Ειδήσεις | Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Συνολικά τρεις δικογραφίες παρουσιάζουν τον πακτωλό των εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν παράνομα στη σκανδαλώδη υπόθεση της αγορά των αρμάτων μάχης «Leopard» από τη Γερμανία, με τη σχετική έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ισχυρές ενδείξεις για τεράστιες «μίζες» που διακινήθηκαν τόσο για την κύρια σύμβαση αγοράς όσο και για τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Ενδεικτικά, η δικαστική έρευνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αφορά στο σκέλος της υπόθεσης της κύριας σύμβασης αγοράς, για λογαριασμό του στρατού, 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 από τη γερμανική εταιρία «Krauss Maffei Wegmann», με κόστος περίπου 1,7 δισ. ευρώ (Αριθμός σύμβασης 016A/03) που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου 2003.

Ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος, που διενεργεί την έρευνα, από κοινού με τη συνάδελφο του Πόπη Παπανδρέου, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο της έρευνας και αναμένει απαντήσεις επί αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν αποσταλεί στις κυπριακές Αρχές και αφορούν την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιριών και συγκεκριμένων προσώπων.

Αντίστοιχα αιτήματα, προς άλλες χώρες, έχουν απαντηθεί και οι πληροφορίες από το Εφετείο αναφέρουν πως ο εισαγγελικός λειτουργός έχει πλέον σχεδόν ολόκληρο τον χάρτη των διαδρομών που ακολούθησε το «μαύρο χρήμα», το οποίο διακινήθηκε για την επίμαχη αγορά.

Σημειώνεται ότι για την πολυδάπανη αγορά των συγκεκριμένων όπλων, η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε σχηματίσει στο παρελθόν άλλες δύο δικογραφίες.

Η μία αφορά στην εμπλοκή του πρώην στελέχους του υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα, στρατιωτικών, καθώς και του επιχειρηματία στον χώρο των οπλικών συστημάτων Παναγιώτη Ευσταθίου, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροδοκία (ενεργητική και παθητική), καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο κ. Κάντας φέρεται να έχει ομολογήσει στους ανακριτές Διαφθοράς, που χειρίζονται τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά, ότι «για τα Λέοπαρντ πήρα μίζα 1,7 εκατ. ευρώ».

Για την υπόθεση των αρμάτων είχε κριθεί προφυλακιστέος απόστρατος αξιωματικός του στρατού, για τον οποίον η έρευνα της Δικαιοσύνης φαίνεται να αποκάλυψε συνολικές παράνομες αμοιβές 3 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω εμβασμάτων που διακινήθηκαν από το 2003 έως και το 2011. Ο εν λόγω στρατιωτικός έχει αποστρατευτεί το 2007.

Η εμπλοκή του αποκαλύφθηκε μέσω απαντήσεων των ελβετικών Αρχών επί αιτημάτων που αφορούσαν τον επιχειρηματία Ευσταθίου, η εταιρία του οποίου φαίνεται να διακίνησε μεγάλο όγκο των τεράστιων «δώρων» που δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του στρατού.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά τη σύμβαση 13/2003 Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, που υπογράφηκε την ίδια μέρα με την κύρια σύμβαση για τα άρματα μάχης και προέβλεπε έργα συνολικής πιστωτικής αξίας ίσης με το 250% του συμβατικού τιμήματος της κύριας προμήθειας. Για την υπόθεση είναι κατηγορούμενοι 12 πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών