ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δική Siemens: «Ο Τσουκάτος δεν ήξερε την προέλευση των χρημάτων»

Δική Siemens: «Ο Τσουκάτος δεν ήξερε την προέλευση των χρημάτων»

Με καταθέσεις μαρτύρων άρχισε επιτέλους η ακροαματική διαδικασία για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens και συγκεκριμένα για το σκέλος που αφορά την... αμαρτωλή σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Με την έναρξη της διαδικασίας, οι 60 και πλέον κατηγορούμενοι, δια των συνηγόρων υπεράσπισης τους, αρνήθηκαν τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Από την πλευρά του μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισης του πάλαι ποτέ «στρατηγού της Χαριλάου Τρικούπη», Θόδωρου Τσουκάτου, τόνισε για την υπόθεση του ενός εκατ. μάρκων που κατηγορείται ότι έλαβε από τον γερμανικό κολοσσό ότι : «Το πραγματικό γεγονός το δέχθηκε απο την προκαταρκτική ο κ. Τσουκάτος. Δε δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο. Κανένας από τους κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περί της προέλευσης των χρημάτων».

Σήμερα εξετάστηκε ως μάρτυρας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010, Παναγιώτης Βουρλούμης.

Όπως είπε, «προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει ότι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σικατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens. Τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί. Τώρα αρχίζουν να δικάζονται αυτά που είχαμε καταθέσει τότε στη Γερμανία από ότι έχω μάθει».

Πρόεδρος: Οι δωροδοκίες αφορούσαν συγκεκριμένες συμβάσεις;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνώριζα τότε. Γνώριζα μόνο ότι ο κατηγορούμενος είχε πει πως δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΤΕ, μάλιστα είχε πει 50 με 75.

Εν συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σύμβαση για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ με προμηθεύτρια εταιρία τη Siemens τονίζοντας μάλιστα ότι η υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997 «διότι υπήρχε νόμος για απευθείας ανάθεση. Μετά θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, αυτό όμως είναι μια δικιά μου εικασία για το ότι υπογράφηκε τότε».

Μάλιστα ο μάρτυρας χαρακτήρισε “ώριμη” την τεχνολογία που προμηθεύθηκε ο οργανισμός καθώς επισήμανε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν πιο σύγχρονη την οποία εμείς σήμερα παλεύουμε να εγκαταστήσουμε.

Ο Παναγιώτης Βουρλούμης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά δωροδοκίας και πρόσωπα που ενδεχομένως έλαβαν χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είχε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί εκείνη την περίοδο και είχε αναθέσει το ζήτημα στη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν; Υπήρχε διαφθορά και δωροδοκία στον ΟΤΕ;

Μάρτυρας: Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί ότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα από έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό.

Εισαγγελέας: Λέτε στο βιβλίο σας ότι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα που αφορούσε προμήθειες.

Μάρτυρας: Ναι, εικάζω.

Εισαγγελέας: Πως το εννοείται;

Μάρτυρας: Το εννοώ όταν μια εταιρία θέλει να πουλήσει πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες.

Σύνεδρος: Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;

Μάρτυρας: Δεν έκανα καμία έρευνα

Σύνεδρος: Για ποιο λόγο; Δε θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχών δωροδοκήθηκαν; Είπατε ότι υπάρχει επηρεασμός από πωλητή; Δεν μπορούσατε να βάλετε σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ.

Μάρτυρας: Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω, αυτό ήταν μια παρωνυχίδα! Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων