ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συμβούλιο Εφετών: Τρίτο «όχι» στην Τουρκία για την έκδοση των 2 από τους 8 στρατιωτικούς

Συμβούλιο Εφετών: Τρίτο «όχι» στην Τουρκία για την έκδοση των 2 από τους 8 στρατιωτικούς

Τρίτο «όχι» στην Τουρκία για την έκδοση των τελευταίων 2 από τους συνολικά 8 Τούρκους στρατιωτικούς είπε το Συμβούλιο Εφετών, ευθυγραμμιζόμενο με τις προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες άναψαν το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση των Τούρκων αν δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Ωστόσο, η κράτηση των 8 συνεχίζεται μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης αναφέρθηκε στις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών αρχών, εκφράζοντας μάλιστα την έκπληξη που οι τουρκικές αρχές, μόλις 10 μέρες μετά, έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα.

«Είναι εξαιρετικά οδυνηρό -τόνισε ο εισαγγελέας- και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται. Μπορεί αύριο και η Ελλάδα να ζητά κάποιους για σοβαρά αδικήματα και να αρνείται η Τουρκία ή άλλη χώρα. Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια 2η απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών», είπε.