ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τα «ύποπτα» ακίνητα του ζεύγους Παπαντωνίου

Τα «ύποπτα» ακίνητα του ζεύγους Παπαντωνίου

Στο κυνήγι της «μίζας» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου που διαδέχθηκε τον βαρυποινίτη πλην ελεύθερο για λόγους υγείας Άκη Τσοχατζόπουλο βρίσκονται νυχθημερόν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς

Στο κυνήγι της «μίζας» - Πού εστιάζουν τις έρευνες οι δικαστικές Αρχές

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής πορίσματα των δικαστικών Aρχών από τις κύριες και τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων οι οποίες υπογράφηκαν κατά περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου η ζημία του ελληνικού Δημοσίου ξεπερνάει τα 300.000.000 ευρώ!

Οι δικαστικές Αρχές έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο εάν η κινητή και ακίνητη περιουσία που απέκτησε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια της θητεία του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας αποτελεί αντικείμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ειδικότερα από την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας ως βασικό αδίκημα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε στο πλαίσιο των ταυτόχρονων ερευνών που διεξάγονται ήδη ο πρώην υπουργός, η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου καθώς και δυο υπάλληλοι της ΔΟΥ Κηφισιάς διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για την πώληση του σπιτιού του ζεύγους στη Σύρο. Κι αυτό διότι όπως διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα οι δυο κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΔΟΥ χορήγησαν παρανόμως στο ζεύγος Παπαντωνίου απαραίτητη φορολογική ενημερότητα προκειμένου να καταστεί δυνατή η πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου το 2016.

Της δίωξης προηγήθηκε η έκδοση βουλεύματος με το οποίο δεσμεύθηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του και του γιου τους, Ιάσονα. Με το ίδιο βούλευμα δεσμεύθηκαν ακόμη τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελλάδα καθώς και το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κάτω Κηφισιά (η ψιλή κυριότητα έχει μεταβιβαστεί από το 2002 στον γιο του ζευγαριού) και δύο γραφεία στο Κολωνάκι, μία από τις ακριβότερες περιοχές του Κέντρου της Αθήνας.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στο αίτημα που απέστειλε προς το δικαστικό συμβούλιο ζητούσε τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού και των συγγενικών του προσώπων, «πατώντας» σε δύο «ύποπτες» αγορές που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η μία για την οποία ασκήθηκε ήδη δίωξη πραγματοποιήθηκε στη Σύρο το 2002 από τη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία αγόρασε στην περιοχή Ποσειδωνία ακίνητο 5.326 τ.μ. εντός του οποίου ανοικοδομήθηκε πολυτελής κατοικία με εμβαδό 383,37 τ.μ. με πισίνα και πρόσβαση στη θάλασσα. Η εμπορική αξία του ακινήτου υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο ποσό των 2.000.000 ευρώ, το οποίο όμως υπερβαίνει κατά πολύ το άθροισμα των εισοδημάτων του πρώην υπουργού κατά το χρονικό διάστημα της θητείας του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η δεύτερη αγορά πραγματοποιήθηκε το 2003, όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου αγόρασε δύο γραφεία σε κτήριο που βρίσκεται στο Κολωνάκι σε μία πανάκριβη περιοχή.

Νέα ώθηση στις έρευνες των Αρχών, έδωσε ο εντοπισμός δύο τραπεζικών λογαριασμών στη τράπεζα UBS και o τρίτος συνδέεται με ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής επ΄ονόματι της Credit Suisse Life στις Βερμούδες οι οποίοι συνδέονται με τον πρώην υπουργό και τη σύζυγο του. Ο ένας εκ των δύο τραπεζικών λογαριασμών έχει ανοιχτεί στο όνομα υπεράκτιας εταιρείας στο Λιχτενστάιν και άλλος στης Σταυρούλας Κουράκου με δικαίωμα εκπροσώπησης και οικονομικό δικαιούχο τον Γιάννο Παπαντωνίου. Από τις 22 Μαρτίου 2017 η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στους Ελβετούς προκειμένου να μας αποσταλούν περισσότερα στοιχεία για τους λογαριασμούς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Σχετικές ειδήσεις