ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποκαλυπτική κατάθεση για το ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποκαλυπτική κατάθεση για το ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου

Άκρως αποκαλυπτικός για τη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά και για το ρόλο του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου υπήρξε στην κατάθεσή του ο πρώην επιστημονικός στη Βουλή και πρώην στέλεχος της οργάνωσης, Ηλίας Σταύρου.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα που έζησε από κοντά σκοτεινές σκηνές της υπόθεσης και απειλήθηκε όταν θέλησε να αποχωρήσει «η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με δομή και ιεραρχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός τοποθετεί τα κατώτερα μέλη και στελέχη, το πολιτικό συμβούλιο και πάει λέγοντας. Κάνουν επιλογές με πίστη ότι λειτουργούν με γενικό περίγραμμα εντολών που έχει δώσει ο Μιχαλολιάκος… Ο αρχηγός είναι η μυστική φωνή του αίματος, το ανώτερο πρόσωπο. Από αυτόν ξεκινούν τα πάντα. Όπως ο Φύρερ παράγει δίκαιο, αντίστοιχα είναι απαραβίαστο το πρόσωπο του αρχηγού. Έχει μεταφυσικές διαστάσεις, οι επιθυμίες του είναι οι επιθυμίες του έθνους. Όπως έλεγε ο Ρούντολφ Ες η Γερμανία είναι ο Χίτλερ και ο Χίτλερ η Γερμανία. Αυτή η σχέση είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού τρόπου κόμματος».

Ο μάρτυρας έδωσε αναλυτικά στοιχεία ακόμα και για τον τρόπο που κρατούσαν το οπτικοακουστικο υλικό έτσι ώστε να εκβιάζουν όσους ενδεχομένως μελλοντικά ήθελαν να αποχωρήσουν. Μάλιστα, κατονόμασε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Κουκούτση και Ματθαιόπουλο, που -κατά τον ίδιο- τον απείλησαν όταν έκανε πλέον ξεκάθαρο στα τέλη του 2013 ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την οργάνωση με κάθε κόστος, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόσωπο του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσαδήλωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι «ο Λαγός στη Νίκαια αν αυτό πάρει έκταση στα Μέσα και δεν αρέσει στον αρχηγό. Δεν θα το κάνει αν δεν αρέσει στον αρχηγό». Επίσης, είπε ότι την επομένη της δολοφονίας του μουσικού, αυτό που άκουσε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή ήταν πως «κάποιος δικός μας έφαγε έναν αναρχικό» και ότι είδε μία ανακοίνωση που ετοίμαζαν, στην οποία ουσιαστικά έλεγαν «εμείς δεν ξέρουμε, είναι οπαδικά».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής είπε: «Εκπαίδευση γινόταν. Μου το έχουν πει, δεν έχω λάβει εγώ. Γνωρίζω από φωτογραφίες. Απεικονίζουν χρυσαυγίτες σε ένα ποταμό παρατεταγμένους να κάνουν βολές. Είναι δικοί μας και κάνουν εκπαίδευση στα όπλα. Μπορούσαν να τα προμηθευτούν ανά πάσα στιγμή».

Ακόμη ο μάρτυρας υποστήριξε πως ήθελαν να έχουν σχέση με την Εκκλησία για να τη χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η Χρυσή Αυγή θέλει να «έχει καλές σχέσεις με την Εκκλησία γιατί έχει συνεκτικό ρόλο» και γι' αυτό «να είναι κοντά στις απόψεις μας οι μητροπολίτες». Υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή απορρίπτει τον χριστιανισμό γιατί «δεν ταιριάζει σε εμάς το "όταν σε χτυπούν γύρνα και το άλλο μάγουλο". Μας έλεγαν, ωστόσο, να έχουμε καλές σχέσεις με την Εκκλησία».

Για το χαιρετισμό με το προτεταμένο χέρι είπε πως έλεγαν στα μέλη να μην ανησυχούν και ότι προέρχεται από τον Μεταξά αυτός ο χαιρετισμός. «Ήταν ένας τρόπος για να πείσουμε τους αδαείς να ακολουθήσουν. Εμείς είχαμε στο μυαλό μας τον Χίτλερ και όχι τον Μεταξά και τον Αριστοτέλη».

Σχετικές ειδήσεις