ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση C4I: Στο εδώλιο Χριστοφοράκος και άλλοι 17 της Siemens

Υπόθεση C4I: Στο εδώλιο Χριστοφοράκος και άλλοι 17 της Siemens

Έρχεται η δεύτερη-μεγάλη δίκη για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens που αφορά στην προμήθεια του περιβόητου συστήματος ασφάλειας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με το υπ΄αριθμόν 1732/2017 βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη 18 πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

Βασικός κατηγορούμενος και σε αυτήν την ιστορία είναι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος (ενεργητικής δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ηθική αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση). Υπενθυμίζεται ότι την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είχε αναλάβει η αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Το κόστος ανήλθε στα 259.032.250 ευρώ για το ελληνικό κράτος, χωρίς-ωστόσο- το συγκεκριμένο σύστημα να λειτουργήσει!

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Επίσης, στέλνει στο εδώλιο τους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (επί μακρό χρόνο, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) με όφελος ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Για την υπόθεση θα δικαστούν και οι Γ. Καλδής, Αλ. Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθ, Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Ακόμη, στο εδώλιο θα καθίσουν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, RussMaghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης για ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ. Οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clark παραπέμπονται σε δίκη για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.

Τα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα καθίσουν στο εδώλιο και για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ, όπως και επίσης για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις άνω των 120.000 και 150.000 ευρώ.

Επίσης, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek παραπέμπονται σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βας. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Εφετών όχι μόνο διατηρεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (8/2017, 7/2017 και 9/2017) σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Michael Kutscheneuter και R.Siekatzek αλλά διατάσσει εφόσον συλληφθούν την προσωρινή τους κράτηση!

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταργεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (10/2009 και 13/2009) σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφαράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas.

Παράλληλα, αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και του επιβάλει για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται καταβολή εγγυοδοσίας 80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ.

Ταυτόχρονα,, επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιώτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Αντίθετα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωα. Πετρόπουλου για απιστία κατ΄ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 ευρώ και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork., R.Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ως προς έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλει στις αρχές Αυγούστου 2017 προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών