Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για αποπλάνηση 12χρονου αγοριού

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για αποπλάνηση 12χρονου αγοριού

Την άμεση  παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η έκδοση απαλλακτικού  βουλεύματος  για τις κατ΄ εξακολούθηση πράξεις του βιασμού και της αποπλάνησης 12χρόνου ανηλίκου.

Κατόπιν αυτού, το Ποινικό Τμήμα  του Αρείου Πάγου αναίρεσε  το βούλευμα  και ανέπεμψε την υπόθεση στο ίδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο όμως θα συγκροτηθεί από άλλους δικαστές.

Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση ο ανήλικος 12 ετών σύχναζε σε καφετέριες και μπαράκια, ενώ είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Στις καφετέριες ο ανήλικος γνώρισε τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό του κατηγορούμενο, ο οποίος είχε δύο ανάλογα καταστήματα στην πόλη που διέμενε.

Ο 12χρόνος για κάποιο διάστημα εργάστηκε σε αυτά. Σύμφωνα με τον  ανήλικο, για πρώτη φορά  το 2001 απέκρουσε πρόταση του  32χρόνου  να προβούν σε ερωτικές περιπτύξεις. Παρ΄ όλα αυτά από τότε συνέχισε φορτικά  να εκδηλώνει έντονο ερωτικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα συνέχιζαν να κάνουν παρέα. Το καλοκαίρι του 2003, ο κατηγορούμενος με το πρόσχημα της εγγραφής CD μουσικής τον παρέσυρε στο σπίτι της αδελφής του   και αφού ο ανήλικος ήπιε μπύρες, ο ενήλικας του ζήτησε να γδυθεί και   απειλώντας ότι θα κάνει κακό στη μητέρα μου και την αδελφή μου αν δεν τον υπακούσει. Η ακατανόμαστη αυτή συμπεριφορά σε βάρος του ανήλικού διήρκεσε ανελλιπώς από τα 12 έως τα 18 χρόνια του. 

 Ο ανήλικος   αναφέρει στην κατάθεσή του: «Εγώ φοβούμενος και μη μπορώντας να ζητήσω βοήθεια από κανένα, καθώς δεν υπήρχε κανείς σπίτι, τον υπάκουσα και στη συνέχεια με βίασε».

Στην ίδια κατάθεσή του ο 12χρόνος  αναφέρει ότι μέσα στο κατάστημα του κατηγορουμένου, που εργαζόταν για κάποιο διάστημα, τον βίαζε με την άσκηση ψυχολογικής βίας ("θα κάνει κακό στον ίδιο και την οικογένεια του"),.

Συμμαθητής του σε κατάθεση το περασμένο έτος αναφέρει ότι όταν ήταν στην Γ΄ Γυμνασίου κάποια στιγμή  τον είδε στενοχωρημένο και μετά από πιέσεις  του εκμυστηρεύθηκε ότι τον είχε βιάσει ο κατηγορούμενος.

Η μητέρα του προσπάθησε  να μάθει από το παιδί της τί συμβαίνει, καθώς η συμπεριφορά του δεν ήταν φυσιολογική. Στην  αρχή   απέφευγε να δώσει κάποια εξήγηση λέγοντας ότι ντρέπεται, ότι δεν θέλει να το μάθει ο μπαμπάς του. Τελικά, μετά από μεγάλη επιμονή της μητέρας του, της  εκμυστηρεύτηκε ότι δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον  32χρόνο και τον απειλούσε ότι θα κάνει τα ίδια στην μητέρα και την αδελφή του. Προσέθεσε μάλιστα η μητέρα του: «Ο φόβος που του δημιούργησε αλλοίωσε όλη την προσωπικότητα του».

 Μετά την  ενηλικίωσή του άρχισε  να εμφανίζονται   τα αποτελέσματα των όσων υπέστη στην εφηβεία του.  Εμφάνισε  ανυπέρβλητες δυσκολίες προσαρμογής κατά την στρατιωτική του θητεία, όπου τελικά εξέτισε θητεία αόπλου, ενώ κρατήθηκε προσωρινά   στις φυλακές Κορυδαλλού για απόπειρα βιασμού και ληστεία σε βάρος γυναίκας. Τότε από το ψυχιατρείο κρατουμένων των φυλακών, διαγνώστηκε διπολική διαταραχή προσωπικότητας και ξεκίνησε φαρμακευτική αγωγή, ενώ στην συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δια απαγχονισμού. Μετά από όλα αυτά  νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική κλινική.