ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινική δίωξη για μίζες που «έπεσαν» για το σχεδιασμό του Μετρό

Ποινική δίωξη για μίζες που «έπεσαν» για το σχεδιασμό του Μετρό

Με κακουργηματικές διώξεις κλείνει η εισαγγελική έρευνα για τις μίζες που «έπεσαν», μέσω εικονικών τιμολογίων, τα οποία εξέδιδε εταιρεία «φάντασμα» με έδρα τα νησιά Jersey, προκειμένου να ανατεθεί στην κοινοπραξία συμβούλων «ΜΕΤΡΟ Ελλάδος» ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων του Μετρό.

Η έρευνα κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος δύο προσώπων, επικεφαλής εταιρειών, που φέρονται ότι δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους, άγνωστους ωστόσο ακόμη στις αρχές.

Ειδικότερα, ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία σε συνδυασμό με το ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε σε βάρος του διαχειριστή της εταιρίας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής της εταιρείας Lahmeyer, οι οποίοι φέρονται ότι διακίνησαν μίζες ύψους 210.000 ευρώ στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Η έρευνα έφθασε στα δύο πρόσωπα μετά την κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κατάθεσή του ο Βέλγος υποστήριξε ότι η εταιρεία έδινε μίζες και για έργα του Μετρό, χωρίς ωστόσο η εισαγγελική έρευνα να καταφέρει να φθάσει στους αποδέκτες των χρημάτων. Τη σκυτάλη παίρνει τώρα ανακριτής κατά της διαφθοράς στον οποίο διαβιβάστηκε η επίμαχη δικογραφία.

Σχετικές ειδήσεις