Έρχεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης – Κοντονής: Εμβληματικό το νομοσχέδιο

Έρχεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης – Κοντονής: Εμβληματικό το νομοσχέδιο

«Εμβληματικό» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου της «μεταρρύθμισης του θεσμού της Διαμεσολάβησης» που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή στις 12 Ιανουαρίου, ενόψει της αξιολόγησης της χώρας μας στο επικείμενο Εurogroup, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Στον απόηχο των αντιδράσεων του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη που έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται η αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων και η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «όταν οι διάδικοι φθάνουν ενώπιον των δικαστηρίων, πάντοτε μένει ένα δηλητήριο διαφοράς».

Η διαμεσολάβηση επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση, με την Ελλάδα να σχεδιάζει και να προωθεί ένα μέτρο, το οποίο υφίσταται ως πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική παραπομπή στη διαμεσολάβηση για κάποιες διαφορές, και εάν δεν βρεθεί λύση, τότε η υπόθεση θα οδηγείται στα δικαστήρια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σταύρος Κοντονής, διευκρίνισε ότι ενώ ο θεσμός της διαμεσολάβησης ισχύει από το 2010, εντούτοις δεν λειτούργησε θετικά, αφού τα αποτελέσματά του ήταν μηδαμινά. Τώρα, όπως είπε ο θεσμός, ενισχύεται, διασφαλίζεται ο ρόλος των δικηγόρων, τους οποίους μάλιστα ο υπουργός κάλεσε να τον ενισχύσουν.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των δικαστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετείχαν 8 δικαστές αλλά και δικηγόροι, οι οποίοι είχαν γνώση της διαδικασίας, ενώ τόνισε ότι κανένας πολίτης δεν στερείται την προσφυγή στη δικαιοσύνη, «ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Απορώ προς προβάλλεται αυτή η αιτίαση» είπε ο κ. Κοντονής.

«Δεν πρέπει όλες οι διαφορές να οδηγούνται στα δικαστήρια. Υπάρχουν δομικά λανθασμένες αντιλήψεις» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορο Σεβαστίδη. 

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό και της δικαστικής διαμεσολάβησης, ο οποίος έχει ατονήσει.