ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: «Υπονομεύεται το δικαίωμα της απεργίας»

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: «Υπονομεύεται το δικαίωμα της απεργίας»

Για υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας κάνει λόγο η Ένωση Διοικητικών Δικαστών με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία με την οποία καθορίζεται το ποσοστό της απαρτίας των μελών των Σωματείων που μπορούν να κηρύξουν απεργία, ενώ καταγγέλλει «ιδιωτικοποίηση» της Δικαιοσύνης» ως προς τον θεσμό της διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται στο πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα, οι διοικητικοί δικαστές εκφράζουν «την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιέχει ρύθμιση με την οποία υπονομεύεται το δικαίωμα κήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια Σωματεία, περαιτέρω, εισάγεται ο θεσμός της κατά κανόνα υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, ο οποίος πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστήριο (20 παρ. 1 Σ)».

Κατά την Ένωση Διοικητικών Δικαστών «το ποσοστό απαρτίας (1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών) που θα απαιτείται πλέον για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια Σωματεία είναι απαγορευτικό».

Στην πράξη, τονίζουν οι διοικητικοί δικαστές, «επιχειρείται η αναίρεση του σημαντικότερου εργατικού δικαιώματος, ενός δικαιώματος που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες δεκαετιών» και θεωρούν ότι «η υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας θα λειτουργήσει τροχιοδεικτικά και για την καταστρατήγηση πολλών άλλων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και γενικά της συλλογικής δράσης των σωματείων των εργαζομένων».

Εξάλλου, ο θεσμός της κατά κανόνα υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε διαφορές ιδιωτικού δικαίου, θα λειτουργήσει στην πράξη ως πρόσκομμα άσκησης εκ μέρους του πολίτη των ενδίκων βοηθημάτων που του παρέχονται από το νόμο και συνδυαστικά με το υψηλό κόστος που θα έχει, θα καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση στα δικαστήρια για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Παράλληλα, η Ένωση, σημειώνει ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται, συνιστά κυριολεκτικά «ιδιωτικοποίηση» της Δικαιοσύνης και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών «έχει λόγο να ανησυχεί ότι ανάλογη τύχη θα έχουν σύντομα και κατηγορίες διαφορών δημοσίου δικαίου».

Τέλος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφασίζει την ανάγνωση του παρόντος δελτίου Τύπου σε όλα τα ακροατήρια των διοικητικών δικαστηρίων την ερχόμενη Δευτέρα 15.1.2018.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων