ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χρυσή Αυγή - Κανέλλη: «Ο Ρουπακιάς ήταν εκπαιδευμένος σφαγέας»

Δίκη Χρυσή Αυγή - Κανέλλη: «Ο Ρουπακιάς ήταν εκπαιδευμένος σφαγέας»

«Είναι Ναζί, είναι "όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας". Είναι ρατσιστές. Είναι εγκληματική οργάνωση και έτσι λειτουργούν και στη Βουλή. Χρησιμοποιούν βίαια τον κοινοβουλευτισμό, τον εκμεταλλεύονται», τόνισε σήμερα η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη καταθέτοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αναφερόμενη δε στον δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά, η κυρία Κανέλλη κατέθεσε ότι «δεν ήταν περαστικός, αλλά εκπαιδευμένος σφαγέας, μαχαιροβγάλτης. Είμαι 64 ετών. Δεν ξέρω μαχαιροβγάλτες να σκοτώνουν τυχαία». Μάλιστα η βουλευτής υπογράμμισε πως αν ίσχυε ότι το έγκλημα «έγινε για οπαδικούς λόγους» τότε τον Φύσσα «θα τον είχαν “φάει” στις κερκίδες».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμη ότι η Χρυσή Αυγή είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη που δεν κινείται κανένα μέλος χωρίς την εντολή του αρχηγού. Έτσι ,όπως επεσήμανε, ούτε η επίθεση στο ΠΑΜΕ, ούτε η χειροδικία Κασιδιάρη σε βάρος της, ούτε καμία ενέργεια δεν έγινε χωρίς την αρχηγική εντολή.

Σύμφωνα με την κυρία Κανέλλη η επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ ήταν δολοφονική και είχε γίνει με στόχο να τρομοκρατηθούν εργαζόμενοι στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και να μην μπαίνουν στα συνδικαλιστικά Σωματεία. «Επεδίωκαν να μην πολλαπλασιαστεί η ισχύς όσων αντιστέκονταν στην διάλυση της Ζώνης», είπε η μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας «Είμαι από το 2000 στην Βουλή. Οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερους εκπροσώπους. Εκφράζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους εργολάβους και τους υπεργολάβους, τον εκβιασμό στα μεροκάματα».

Αναφερόμενη στην επίθεση σε βάρος της από τον Ηλία Κασιδιάρη κατά την διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής, η βουλευτής κατέθεσε πως θεωρεί ότι ήταν προαποφασισμένη. Τόνισε μάλιστα ότι «θέλω να επισημάνω πως ο Κασιδιάρης δεν αθωώθηκε. Δεν έκανα εγώ μήνυση γιατί το αντιμετώπισα πολιτικά». Η μάρτυρας περιέγραψε τα τέσσερα χτυπήματα που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο βουλευτή και τόνισε πως «ήταν μία βαριά επίθεση».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας: «Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη. Λέει ο αρχηγός “θα τους κυνηγήσουμε” και έρχεται ο Κασιδιάρης και με πλακώνει μέσα στο στούντιο. Ο Κασιδιάρης ήταν ο ευνοούμενος του αρχηγού. Πιστεύω πως είχε σχεδιαστεί αρχικά κατά της Ρένας Δούρου. Εγώ αντέδρασα. Το έχουν κάνει και ομοϊδεάτες τους αυτό, στο εξωτερικό στην τηλεόραση».

Για τη δήλωση του κατηγορούμενου αρχηγού της Χρυσής Αυγής περί ανάληψης «πολιτικής ευθύνης» για τη δολοφονία του μουσικού, η μάρτυρας τόνισε πως ο κ. Μιχαλολιάκος «το έκανε γιατί δεν είχε περιθώρια να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει καθώς υπήρχε αντίδραση. Θα υπονόμευε την αρχηγική του θέση. Πολιτική ευθύνη σημαίνει: «μην τολμήσετε να αλλάξετε ιδέες επειδή “πιάστηκε” ο Ρουπακιάς. Συνεχίστε τη γραμμή που ξέρετε». Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η δειλία. Η εξόντωση των Εβραίων στο Άουσβιτς και μετά η άρνηση όσων έγιναν. Η δήλωση Μιχαλολιάκου δείχνει ότι θα στείλει στον Καιάδα όποιον κι αν είναι, αρκεί να μείνει αλώβητος ο Αρχηγός. Δεν πάτησε κανένα κουμπί με τα χεράκια του ο Χίτλερ στο Άουσβιτς».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε κατά την εξέταση της και στο θέμα των «συσσιτίων μόνο για Έλληνες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ρατσιστές. Τα έκαναν για να εξευτελίσουν όσους πεινάνε και να έχουν τους Έλληνες να εξαρτώνται από αυτούς. Να τους στρέφουν κατά των υπολοίπων.. Το “καθαρό αίμα” κριτήριο αν θα φας, αν θα ζήσεις αν θα πεθάνεις. Είναι Μεγκελική θεώρηση».

Για τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στην Χρυσή Αυγή η βουλευτής είπε πως είναι «εξαιρετικά ανεκτική» , επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αν κάποιοι δεν είχαν κάνει καλά την δουλειά τους , δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα». Η κυρία Κανέλλη είπε, επίσης, ότι οι χρυσαυγίτες είναι οι μόνοι από διαδηλωτές που θα καλυφθούν πίσω από τα ΜΑΤ αν γίνει ένα ένα επεισόδιο «άλλοι διαδηλωτές όχι».

Στη δίκη ξεκίνησε να καταθέτει και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ο οποίος αναφερόμενος στην επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα έκανε λόγο για ενέδρα που είχε στόχο τον θάνατο.

Ρoή Ειδήσεων