ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ενώπιον του ΣτΕ ο Τούρκος αξιωματικός

Ενώπιον του ΣτΕ ο Τούρκος αξιωματικός

Εξηγήσεις επί 2 ώρες έδωσε σήμερα ενώπιον των δικαστών του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο αλλά μετά από αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, «πάγωσε».

Ο Τούρκος αξιωματικός κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κεκλεισμένων των θυρών, απάντησε σε ερωτήσεις των δικαστών μέσω μεταφράστριας. Ο Τούρκος αξιωματικός περιέγραψε τις συνθήκες της φυγής του από τη γείτονα χώρα, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα, ότι το ελικόπτερο ήταν μεταφοράς τραυματιών και ότι η αποστολή του ίδιου και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή τραυματιών, κ.λπ.

Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στο επόμενο μήνα και από την ημέρα δημοσίευσής της παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου που πάγωσε την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό και έτσι παραμένει κρατούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η ίδια απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο και αναμένεται να συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Κατά την σημερινή συζήτηση παραβρέθηκαν οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού oι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη.

Από την πλευρά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραστάθηκαν ο Δημήτρης Μακαρονίδης, ο Παντελής Παπαδάκης και η Αναστασία Σκουντή (όλοι μέλη του ΝΣΚ).

Επίσης, παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις