ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές γιατρών διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές γιατρών διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι περικοπές των αποδοχών των γιατρών διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ, που έγιναν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας.

Ωστόσο, θα ωφεληθούν μόνο όσοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην οξυμένη δημοσιονομική κρίση. Σύμφωνα με την απόφαση (431/2018) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όλοι όσοι προσέφυγαν θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και θα επανέλθει το μισθολογικό καθεστώς τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση τεσσάρων γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ, κρίνοντας ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η Υπουργική Απόφαση με τις οποίες αναδρομικά από 01/08/2012 μειώθηκαν οι αποδοχές τους «αντίκειται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος», όπως και στις αρχές: α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ τελούν σε ιδιαίτερο υπηρεσιακό καθεστώς σε σχέση προς τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους και τελούν σε ειδικές συνθήκες από την άποψη εισόδου και εξελίξεως στη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς, μεταξύ των άλλων, εισέρχονται στο Δημόσιο τομέα σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι αποκλειστικής απασχόλησης, κ.λπ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, η οποία επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει στη λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς και αν η μείωση ήταν αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ.

Σχετικές ειδήσεις