ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βαριές «καμπάνες» για το σκάνδαλο με την «αμαρτωλή» ΜΚΟ

Βαριές «καμπάνες» για το σκάνδαλο με την «αμαρτωλή» ΜΚΟ

Ομόφωνα αθώος ο Άλεξ Ρόντος για την πολύκροτη υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» - Βαριές «καμπάνες» σε τέσσερα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε σήμερα, Τρίτη (24/04/2018) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντος για την πολύκροτη υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και τις καταγγελίες περί κατασπάταλησης εκατ. ευρώ.

Συγκατηγορούμενοι του Άλεξ Ρόντος ήταν ακόμα επτά άτομα σχετικά με την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η εν λόγω ΜΚΟ την περίοδο 2000­-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία­-Ερζεγοβίνη.

Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών.

Συγκεκριμένα, ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει την ελάχιστη συμμετοχή της.

Έτσι εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20­-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησής της.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων και πάρκινγκ IX. Διαπιστώθηκε ακόμη απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ­ (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.

Οι δικαστές αθώωσαν ομόφωνα τον Άλεξ Ρόντος, καθώς αποδέχτηκε τον ισχυρισμό του πως αυτός υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις, και αυτός αποδεχόταν, καλόπιστα πως έπρατταν σωστά το καθήκον τους.
Αποδέχτηκε ακόμα πως απουσίασε διαρκώς στο εξωτερικό σε σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ και δεν είχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας. Αποδέχτηκε επίσης ότι σε δυο περιπτώσεις η υπογραφή του Ρόντος, πλαστογραφήθηκε.

Αθώωσαν επίσης τρεις υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Οι βαριές «καμπάνες»

Αντίθετα καταδίκασαν σε ποινή κάθειρξης 16 ετών το δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών.

Καταδικάστηκαν επίσης οι πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός σε κάθειρξη 12 ετών και Νικόλαος Μπάζας σε κάθειρξη 14 ετών.

Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Στον Κωνσταντίνο Τζεβελέκο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Σημειώνεται ότι γενικά για το «πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ που γινόταν στις ΜΚΟ έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλές από τις οποίες εκκρεμούν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης:

Survivor 2: Μεγάλη ανατροπή στο παιχνίδι - Αυτό δεν έχει συμβεί ΠΟΤΕ ξανά

Τραγωδία: Νεκρός ο Μανόλης Κοκολάκης (pics)

«Σαλάχια» στο Αιγαίο και «ταραντούλες» στον Έβρο ρίχνουν οι Τούρκοι κατά της Ελλάδας

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων