ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέα ποινική δίωξη για την υπόθεση της «αμαρτωλής» ΜΚΟ

Νέα ποινική δίωξη για την υπόθεση της «αμαρτωλής» ΜΚΟ

Νέες έκνομες δραστηριότητες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» στην οποία εμπλέκεται ο Άλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου έφερε στο φως η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΥΨΟΥΣ 1,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ - ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΑΛΛΟΤΕΣ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ

Σχετικά αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πολιτικών τους προϊσταμένων τη περίοδο 2000 και 2001. Η νέα ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου στρέφεται σε βάρος 13 τουλάχιστον υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, ενώ για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις ελέγχεται ποινικά ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Η υπόθεση αφορά άλλα δύο προγράμματα για τα οποία παρανόμως χρηματοδοτήθηκε η ΜΚΟ με ποσό που φτάνει τα περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είναι γνωστό ήδη για έξι προγράμματα συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ η δικαστική έρευνα για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ έχει ολοκληρωθεί και οι υπεύθυνοι έχουν παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη νέα εισαγγελική έρευνα που αφορούσε στη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων που εκπόνησε η ΜΚΟ και συγχρηματοδότησε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών τη χρονική περίοδο 2000 και 2001 στην περιοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης προέκυψε ότι:

- Η ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ παρότι δεν πληρούσε την νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.

- Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα, αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα , πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς, δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.

- Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%.

- Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει, ενώ από κανένα έγγραφο δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων