ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Θεσσαλονίκη: Υποψήφιος των τουρκικών εκλογών κρατούνταν στις φυλακές Διαβατών

Θεσσαλονίκη: Υποψήφιος των τουρκικών εκλογών κρατούνταν στις φυλακές Διαβατών

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την Τρίτη (08/05/2018) να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 62χρονος Τούρκος ο οποίος κρατούνταν στις φυλακές Διαβατών, με ένταλμα των τουρκικών αρχών για απόπειρα εκβίασης και δήλωσε ότι θα κατέλθει υποψήφιος στις εκλογές του Ιουνίου με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστικό συμβούλιο δέχτηκε ότι ο 62χρονος Haydar Mengi έχει μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα και νόμιμη στην Ευρώπη, καθώς τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Παρίσι και έκανε δεκτή την αίτηση αντικατάστασης προσωρινής κράτησής του.

Υπενθυμίζεται πως 62χρονος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ ως σύμβουλός της, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος επί πρωθυπουργίας Ντεμιρέλ και όπως είπε στο δικαστήριο ήταν γενικός διευθυντής των τουρκικών λιμανιών επί Τσιλέρ.

«Η καταδίκη μου στην Τουρκία είναι πολιτική, εκεί εργαζόμουν στην οικογενειακή μας επιχείρηση όμως έφυγα λόγω του Ερντογάν», είχε πει κατά την απολογία του ενώπιον των δικαστών.

Εξάλλου, στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο του κόμματος στο οποίο είναι μέλος για την κάθοδό του στις προσεχείς εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής και ο ίδιος ανέφερε πως «έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα από την πολιτική».

Ο 62χρονος είχε συλληφθεί στους Ευζώνους στις 13 Απριλίου λόγω καταδίκης του στην Τουρκία για απόπειρα εκβίασης σε φυλάκιση 6 ετών.

Στο δικαστήριο ο συνήγορός του, Γρηγόρης Κωτσόπουλος, υποστήριξε πως ο ίδιος υποστηρίζει ότι το αδίκημα όταν τελέστηκε έλειπε στη Γαλλία, όπου έκανε διδακτορικό στην αρχαιολογία στο Λούβρο. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα και να εργαστώ εδώ στον τομέα του τουρισμού. Έχω χρήματα και μπορώ να αναπτύξω τέτοια δράση, έχω και εμπειρία λόγω της θητείας μου στα λιμάνια», είπε.

Το Συμβούλιο Εφετών επέβαλε στον Τούρκο μέχρι τη συνεδρίαση που θα εξετάσει το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία, χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνισή του δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του στην Αθήνα. «Η Ελλάδα έδειξε ότι είναι κράτος δικαίου», δήλωσε ο συνήγορός του. «Εχει πλούσια πολιτική δράση στη χώρα του και θα είναι υποψήφιος βουλευτής, αφού η τουρκική νομοθεσία του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Υποστηρίζει ότι η καταδίκη του είναι συγκεκαλυμμένη πολιτική δίωξη», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις