ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου

Εντολή προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ρατσιστικών κινήτρων πίσω από τις υποθέσεις του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου και της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε καταυλισμό αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα,έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται τις εν λόγω υποθέσεις.

Ειδικότερα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με δύο ξεχωριστές παραγγελίες της ζητά:

1) Να διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα. Αφορμή για την παραγγελία της αποτέλεσαν διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου

2) Να διερευνηθούν αν υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό αλλαδαπών εργατών γης, στη Μανωλάδα. Στην περίπτωση αυτή αφορμή αποτέλεσαν έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η αναφορά 164 εργατών που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους προς την Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , του Υπουργείου Εργασίας.

Στην πρώτη περίπτωση η παραγγελία της κ. Δημητρίου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση στον εισαγγελέα Αμαλιάδας.