ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εσωτερικό δημοψήφισμα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για τη συνταγματική αναθεώρηση

Εσωτερικό δημοψήφισμα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για τη συνταγματική αναθεώρηση
Eurokinissi

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης αποφάσισε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, προκειμένου να αποφασιστούν οι θέσεις αναφορικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση των διατάξεων εκείνων που αφορούν τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, την κατάργηση του Μισθοδικείου και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης την 14η Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ την 13η Ιανουαρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για το ίδιο ζήτημα.

Αναλυτικότερα, εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος κατά τη έκτακτη γενική συνέλευση θα συζητηθούν, «καυτά» θέματα όπως είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), η κατάργηση του Μισθοδικείου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα θέματα που θα απασχολήσουν την έκτακτη γενική συνέλευση είναι:

πρόταση για αύξηση του ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία στο 70ο έτος της ηλικίας του δικαστή, ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, πρόταση για να καταργηθεί το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείο) και να περιέλθει η αρμοδιότητά του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, και να τεθούν στο Σύνταγμα διατάξεις που θα προβλέπουν την κατά προτεραιότητα εκδίκαση κατηγοριών υποθέσεων, τη δυνατότητα εκδίκασης υποθέσεων απευθείας ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στις 13 Ιανουαρίου 2019 με μυστική ψηφοφορία, ταυτόχρονα, στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ενώ το «δια ταύτα» του δημοψηφίσματος θα στηρίξει στην Βουλή το Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω Ένωσης.

Οι διοικητικοί δικαστές θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν επί των τεσσάρων ερωτημάτων που θα θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, αφού λάβει υπόψη του και τα πορίσματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Οι εφορευτικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν στις πέντε πόλεις, θα στείλουν την επόμενη του δημοψηφίσματος στα γραφεία της Ένωσης το σχετικό υλικό (φακέλους και καταστάσεις ψηφισάντων) και θα ακολουθήσει ενιαία διαλογή (δηλαδή όλα τα ψηφοδέλτια θα μπουν σε μία κάλπη και μετά θα ανοιχτούν).

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr:

Ανατροπή με το κοινωνικό μέρισμα: Δεν ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr

«Κραυγή αγωνίας» από την Τουρκία: Οι ΗΠΑ έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και μας απειλούν με πόλεμο

Κύκλωμα χρυσού: Ανοίγουν τα στόματα για τη δράση της «Χρυσής Μαφίας»

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων