ΚΟΣΜΟΣ

«Κραυγή αγωνίας» από την Τουρκία: Οι ΗΠΑ έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και μας απειλούν με πόλεμο

«Κραυγή αγωνίας» από την Τουρκία: Οι ΗΠΑ έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και μας απειλούν με πόλεμο

Ως καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία ερμηνεύει αμυντικός αναλυτής στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, την επίσκεψη της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, στο γεωτρύπανο της Exxon Mobil.

02

Ο αμυντικός αναλυτής Τουράγ Ογούζ αναφέρει στην εφημερίδα ότι «πρέπει να ερμηνεύσουμε καλά και να αντιληφθούμε σωστά αυτή την επίσκεψη. Με την επίσκεψη αυτή της πρέσβειρας, οι ΗΠΑ κηρύττουν επισήμως ότι βρίσκονται πίσω από την ‘παρανομία’ της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νοτίου Κύπρου».


Ο ίδιος αναλυτής αναφέρει ότι προηγουμένως οι ΗΠΑ δεν είχαν φανερώσει τόσο καθαρά τη στάση τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «το λεγόμενο γεωτρύπανο δεν είναι στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας αλλά στις αμφισβητούμενες περιοχές της Κύπρου» και ότι «η Τουρκία επειδή είναι εγγυήτρια δύναμη έχει ευθύνη να προστατεύσει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς». Όπως υποστηρίζει, «το λεγόμενο τεμάχιο 10 είναι γκρίζα περιοχή μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ επέλεξαν μια προβληματική περιοχή», αναφέρει σε ρεπορτάζ το ΚΥΠΕ.

a29753cb0e64850aa706062c7c3b7c86 XL

Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή σε τρεις περιοχές γύρω από την Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν απλώσει σαν χταπόδι τα πλοκάμια τους γύρω από την Τουρκία». «Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι όχι με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις», αναφέρει.


«Στις επιθετικές πολιτικές στη Μεσόγειο θα απαντάμε με επίθεση»

Στο ίδιο μήκος κυματος και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αργεντινή στο πλαίσιο της Συνόδου των G20 δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο όσο οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν την επιθετική πολιτική τους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να σφετεριστούν με τετελεσμένα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου».

«Η ενίσχυση της παρουσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα αποτελεί αντανάκλαση της ανυποχώρητης στάσης μας σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

«Όσο ο Ελληνοκυπριακός τομέας συνεχίζει τις επιθετικές πολιτικές αγνοώντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων τόσο κι εμείς θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καταλογίσει «ριψοκίνδυνη» συμπεριφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είχε δηλώσει πως «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της νότιας -όπως τη χαρακτήρισε- Κύπρου με τη στήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί απειλή πρωτίστως για τις ίδιες».

Όπως συμπλήρωσε, «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις διενέξεις σχετικά με το Αιγαίο και το Κυπριακό» ενώ είπε επιπλέον ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε «άσχετες» χώρες να αποκτήσουν οικονομική και πολιτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.