Παραδικαστικό κύκλωμα: Αυτοί είναι οι πέντε που καταδικάζονται

Newsroom Newsroom

Παραδικαστικό κύκλωμα: Αυτοί είναι οι πέντε που καταδικάζονται

Πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, ο πρόεδρος Εφετών, Γιάννης Ευσταθίου και ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης καταδικάστηκαν σήμερα για σκέλος του επονομαζόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος 2»

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χορήγησε ωστόσο σε όλους τους καταδικασθέντες αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα είτε χωρίς.

Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως από 5 μέχρι 13 έτη. Ειδικότερα ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ ο αρχιμανδρίτης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος ήταν «παρών» κατά την έκδοση της απόφασης δήλωσε «αθώος», ζητώντας τόσο την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων, κάτι που δεν έγινε δεκτό αλλά και να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι προκειμένου η έφεση του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να έχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.

Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και συγκεκριμένα -κατά περίπτωση- του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου μόνο σε έναν εκ των πέντε καταδικασθέντων.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη με αφορμή τις καταγγελίες του επιχειρηματία Ι. Μπολέτση το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου.

Τότε ο Ι.Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο.

Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ -μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη- τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved