ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΑΤΕ: Για κακουργήματα καλούνται να απολογηθούν 13 κατηγορούμενοι

ΑΤΕ: Για κακουργήματα καλούνται να απολογηθούν 13 κατηγορούμενοι

Για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα καλούνται να απολογηθούν συνολικά 13 άτομα για δάνεια ύψους 134 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα την περίοδο 2002-2005, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις στην εταιρεία εσωρούχων-ενδυμάτων  SEX FORM, η οποία πτώχευσε το 2008. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος, μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων  της Τράπεζας που άναψαν το «πράσινο» φως για τα δάνεια, καθώς και βασικοί  μέτοχοι της εταιρείας.

Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Σωτήρης Τσουβαλάς καλεί τους 13 κατηγορούμενους -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα: της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της άμεσης συνέργειας σε αυτή, και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα για τα δάνεια της ΑΤΕ, που τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση το 2012, ξεκίνησε το 2015 όταν ο τότε Υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης απέστειλε πόρισμα «φωτιά» της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος προς τις Εισαγγελικές Αρχές. Από αυτό προέκυπτε πως η ζημία της Τράπεζας από τα «θαλασσοδάνεια» που χορήγησε την περίοδο 2000-2012 αγγίζει τα 5 δις ευρώ!

Έκτοτε ξεκίνησε έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος όλων αυτών των δανείων. Βάσει του πορίσματός της για την SEX FORM, υπήρχαν κραυγαλέες παρατυπίες ως προς τη διαδικασία χορηγήσεων προς την εταιρεία αλλά και αδυναμία προσδιορισμού του που κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού από τους μετόχους.