ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis: Οι εισαγγελείς καλούν πολιτικούς για δωροδοκία

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis: Οι εισαγγελείς καλούν πολιτικούς για δωροδοκία
3.000 σελίδες το πρώτο πόρισμα για τη Novartis

Το πρώτο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το σκάνδαλο της Novartis που αφορά υπερτιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων κατά την περίοδο 2006 - 2014 βρίσκεται πλέον στα χέρια των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, γεγονός το οποίο δρομολογεί ποινικές εξελίξεις στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο πόρισμα καλύπτει μία τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για μόνο 5 φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρείας και την τιμολόγησή τους στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα, με κόστος που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων για τα οποία οι εισαγγελείς έχουν ενδείξεις για εμπλοκή τους στην υπόθεση είναι και κάποιοι πολιτικοί, γεγονός που συνεπάγεται την κλήτευσή τους ώστε να καταθέσουν ανωμοτί (δηλαδή χωρίς όρκο) με ερευνώμενο αδίκημα τη δωροδοκία.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ωστόσο πως για κάποιους από τους συνολικά 10 ερευνώμενους πολιτικούς, η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θα σηματοδοτήσει και τη λήξη της όλης διαδικασίας ελέγχου τους, καθώς δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους.

Με βάση τις εκτιμήσεις των Ελεγκτών πάντως, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς πέραν της απόδοσης ποινικών ευθυνών όπου απαιτείται, αναμένεται να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το ογκώδες υλικό που συνέλεξαν οι Ελεγκτές, που εποπτεύονται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, φέρεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών.

3.000 σελίδες το πρώτο πόρισμα για τη Novartis

Για την παράδοση του πρώτου πορίσματος για τη Novartis στον εισαγγελέα, η οποία έγινε τη Δευτέρα (25/02/2019), μίλησε στην ΕΡΤ1 η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Παπασπύρου, «τη Δευτέρα οι επιθεωρητές, με παρουσία και του επόπτη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Μπρακουμάτσου παρουσίασαν το πόρισμα στους εισαγγελείς. Αυτό ήταν το πρώτο πόρισμα, ένα τμηματικό πόρισμα που απαρτίζεται από 3.000 σελίδες περίπου».

Η κ. Παπασπύρου αφού χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πόρισμα «πολύ σοβαρή δουλειά», δήλωσε ότι η ίδια δεν γνωρίζει το περιεχόμενο, καθώς δεν υπογράφει το πόρισμα μόνο το διαβιβάζει.

Ερωτηθείσα για το ποια και πόση είναι η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, η κ. Παπασπύρου τόνισε ότι αυτά θα βγουν στο τέλος όταν παρουσιαστούν όλα τα πορίσματα. Επίσης τόνισε ότι η έρευνα που κάνει η επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης αφορά δημοσίους υπαλλήλους και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει η ίδια εάν προκύπτουν ή όχι ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

«Αυτά», όπως είπε, «τα γνωρίζουν οι εισαγγελείς οι οποίοι και ξέρουν ακριβώς τι έχει γίνει γιατί συνεργάζονταν με τους επιθεωρητές».

Τέλος, για το ΚΕΕΛΠΝΟ η κ. Παπασπύρου σημείωσε ότι και εκεί είναι πολλά τα πορίσματα και σημείωσε ότι σε λίγο καιρό θα βγει και το δεύτερο πόρισμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ρoή Ειδήσεων