ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Κερκύρας: Οι αποφάσεις μας θα τηρηθούν - Πένθιμες οι καμπάνες για τον Άγιο Σπυρίδωνα

Μητροπολίτης Κερκύρας: Οι αποφάσεις μας θα τηρηθούν - Πένθιμες οι καμπάνες για τον Άγιο Σπυρίδωνα
In Τime

Στους λόγους που οδηγήθηκε να λάβει απόφαση για τριήμερη διαμαρτυρία αναφέρεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος, στην εγκύκλιο που εστάλη προς τους Ιερείς της Κέρκυρας, χθες, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Ο Σεβασμιότατος μεταξύ άλλων τονίζει ότι:

«Κατανοούμε την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται έχει μόνο η πατρίδα μας αλλά κι ανθρωπότητα ολόκληρη εξαιτίας της πανδημίας αυτό όμως δε συνεπάγεται ότι και η ζωή μας θα πρέπει να σταματήσει.

Στο παρελθόν όταν υπήρχε κατά τόπους και μάλιστα στην Κέρκυρα επιδημία δεν έκλειναν οι ναοί, αλλά οι άνθρωποι προσέχοντας όσο μπορούσαν κατέφευγαν στον άγιο μας αλλά και στους κατά τόπους Αγίους για να παρακαλέσουμε τον θεό για την υπέρβαση της ασθένειας.

Και κατά την πίστη και κατά το θέλημα του θεού ελάμβαναν απάντηση. Κατανοούμε ότι σήμερα ζούμε σε μία συνεχή από-χριστιανόποίηση της ζωής μας, κυριαρχούν αντίθεες ή αδιάφορες για την πίστη δυνάμεις και ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να ενστερνιστεί αυτό το οποίο εμείς πιστεύουμε και ζούμε. Έχουμε κουραστεί όμως να μας αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί μας ακόμη χειρότερα από τα κατά πάντα συμπαθή εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια κι άλλα της αγοράς τα οποία αποσκοπούν στην κάλυψη των βιοτικών αναγκών του ανθρώπου ή μένουν στην πρόσκαιρη πραγματικότητα.

Και όταν φτάνουν και πάλι μεγάλες εορτές της πίστεως μας με πρώτη αυτή του προστάτη τόπου μας Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και στη συνέχεια οι των εορτών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια να αισθανόμαστε ότι η εκκλησία θα εορτάσει στο πένθος για την αδυναμία συμμετοχής των ανθρώπων του λαού μας.

Μας φαίνεται αδιανόητο να έχουμε επί τριήμερο τον άγιο μας στην θύρα και να μην επιτρέπεται στο λαό μας να χαιρετίσει τον προστάτη του.

Ανεχτήκαμε χάριν της αγάπης και της κατανόησης στο πρόβλημα να κλείσουν και πάλι οι ναοί μολονότι είχαμε αποφασίσει το Σεπτέμβρη στο Ιερατικό συνέδριο ότι δεν θα το επιτρέψουμε.

Δεν μπορούμε όμως να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαστε και πολίτες ενός κράτους. Έχουμε δικαίωμα λόγου, έχουμε δικαίωμα να ακολουθούμε τις απόψεις μας. Σεβόμαστε τους νόμους και δεν θέλουμε να προκαλούμε όμως τα πάντα έχουν και ένα όριο το οποίο κατά τη γνώμη μας η πολιτεία το ξεπέρασε.

Και αναρωτιέμαι ως επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας: πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί; πρέπει να το αφήσουμε κι αυτό να περάσει; Ακούμε άρα τις φωνές διαμαρτυρίας πλήθους πιστών ανθρώπων οι οποίοι λένε ότι δεν πάει άλλο;

Σε όλους αυτούς απαντούμε “είτε ζώμεν είτε αποθνήκωμεν, του Κυρίου εσμέν”».

Τέλος,όσον αφορά τις αποφάσεις, η εγκύκλιος τονίζει ότι αυτές είναι υποχρεωτικές για όλους τους ιερείς.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή στη gallery

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, εν όψει του τριημέρου εορτασμού του προστάτου του τόπου Αγίου Σπυρίδωνος, 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ανακοινώνει τα εξής:

1. Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος θα έχει ως εξής:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020:

  • 11 το πρωί Παράκληση και Βγάσματα του Αγίου
  • 6 το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινός
  • 9.30 το βράδυ Παράκληση και Εγκώμια του Αγίου και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020:

  • 7.45 το πρωί Υποδοχή Μητροπολίτου, Καταβασίες και Θεία Λειτουργία
  • 6 το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινός
  • 9.30 το βράδυ Παράκληση, Χαιρετισμοί στον Άγιο και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020:

  • 7.45 το πρωί Υποδοχή Μητροπολίτου, Καταβασίες και Θεία Λειτουργία
  • 4 μ.μ. Μπάσματα του Αγίου

2. Όλες οι ιερές ακολουθίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά απ’ ευθείας από τον σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως “Άγιος Σπυρίδων 91,1 FM” και διαδικτυακά από την διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς Μητροπόλεως στην ιστοσελίδα imcorfu.gr. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που ενδιαφέρονται να αναμεταδώσουν τις ακολουθίες μπορούν να πάρουν εικόνα δωρεάν από το streaming της Ιεράς Μητροπόλεως.

3. Σε όλους τους άλλους ναούς θα τελεστούν οι ιερές ακολουθίες κατά το πρόγραμμά τους.

4. Στα πλαίσια της ειρηνικής διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του λαού του Θεού από το προσκύνημα του Αγίου οι σημαίες στους ναούς θα είναι μεσίστιες για το τριήμερο.

5. Στα πλαίσια της ίδιας διαμαρτυρίας οι καμπάνες όλων των ιερών ναών θα χτυπήσουν πένθιμα τρεις φορές στις 8 το πρωί, στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα, στην πόλη το τριήμερο και στην επαρχία τουλάχιστον την ημέρα εορτής του Αγίου

6. Όλες οι άλλες κωδωνοκρουσίες, κατά την κερκυραϊκή μας παράδοση, θα γίνουν κανονικά, τις συνηθισμένες ώρες, με τον συνηθισμένο τρόπο (αλάρμα).

Η Ιερά Μητρόπολις θα ήθελε και πρότεινε η ελληνική πολιτεία να δείξει κατανόηση στην γιορτή μας. Η τάξη που τηρήθηκε το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο, με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, θα μπορούσε και τώρα να διευκολύνει την απόδοση τιμών στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στο κλίμα της χαρμολύπης που υπάρχει ας είναι ο Άγιος βοηθός μας.

Με πληροφορίες από corfutvnews.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Οι 9 νομοί με τα περισσότερα κρούσματα - Πού εντοπίζονται οι νέες μολύνσεις