ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάσχα 2021: Τι ώρα θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» στην Ανάσταση - Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Ανάσταση Πάσχα εκκλησία
INTIME NEWS

Πάσχα 2021: Με μια σημαντική διαφορά θα γίνει φέτος η Ανάσταση ενώ με μέτρα ασφαλείας θα φτάσει στην Ελλάδα το Άγιο Φως

Με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα πουν οι πιστοί το «Χριστός Ανέστη» την Ανάσταση ενώ με μέτρα ασφαλείας θα έρθει στην Ελλάδα το Άγιο Φως για το φετινό Πάσχα.

Συγκεκριμένα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την Τρίτη ότι η τελετή της Ανάστασης θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Για τις υπόλοιπες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας η ΔΙΣ αποφάσισε τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα και συγκεκριμένα:

  • στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη,
  • την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και
  • την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Η αναλογία στους πιστούς θα είναι ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Τα μέτρα και το τυπικό θα συγκεκριμενοποιηθούν με εγκύκλιο προς τις Ιερές Μητροπόλεις που θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες.

Άγιος Φως

Πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες και αυστηρό πλαίσιο θα τηρηθεί και φέτος το Πάσχα όσον αφορά την αφή και μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην χώρα μας, δεδομένων των μέτρων προστασίας για την πανδημία κορονοϊού που εφαρμόζονται στο Ισραήλ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, δεν θα καταστεί εφικτή η δια ζώσης διαδικασία αφής από τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα αλλά το Άγιο Φως θα παραληφθεί από εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του ελληνικού προξενείου και θα μεταφερθεί οδικώς από τα Ιεροσόλυμα στο Τελ Αβίβ και στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, όπου θα βρίσκεται το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι φέτος, όπως αποφάσισε τελικά η Ιερά Σύνοδος, η Αναστάσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 21:00, μένει να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την μεταφορά του Αγίου Φωτός σε διάφορες μητροπόλεις της χώρας.

Παράλληλα, υπάρχει ένα θέμα σχετικά με την περιφορά του Επιταφίου, που θα γίνει στον εξωτερικό χώρο των ναών, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Μένει να δούμε ποιες αποφάσεις θα «κλειδώσουν», πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται πως η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στους εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις για την προστασία των πιστών.

Όσοι είναι ιερωμένοι και ιεροψάλτες και θα είναι στους ναούς χωρίς μάσκες, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test.

Όσον αφορά στην ημέρα του Πάσχα, αναμένεται να επιτραπεί ο εορτασμός σε 2 έως 3 οικογένειες το πολύ, ενώ δεν φαίνεται να υπάρξει αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου