ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Εκκλησιαστική πρωτοχρονιά» - H εορτή της Ινδίκτου στo Oικουμενικό Πατριαρχείο

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
facebook.com/ecumenicalpatriarchate

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, εορτάστηκε την Τετάρτη (1/9) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχή της Ινδίκτου - η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά - και η Σύναξη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η εικόνα φυλάσσεται στον Πατριαρχικό Ναό.

Η ημέρα ήταν αφιερωμένη, από το 1989 και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην πανδημία, επισημαίνοντας τα εξής:

«Προσευχόμεθα διά την ταχείαν υπέρβασιν των συνεπειών της υγειονομικής κρίσεως και διά τον άνωθεν φωτισμόν των κυβερνήσεων παγκοσμίως, ώστε να μη επιστρέψουν ή να επιμείνουν εις τον οικονομισμόν, εις εκείνας τας αρχάς οργανώσεως της οικονομικής ζωής, της παραγωγής και της καταναλώσεως και της εξαντλητικής εκμεταλλεύσεως των φυσικών πόρων, αι οποίαι ίσχυον προ της πανδημίας. Ειλικρινής ευχή της ημών Μετριότητος είναι και ο τερματισμός της διαδόσεως ψευδοεπιστημονικών απόψεων περί δήθεν επικινδυνότητος των εμβολίων κατά του κορονοιού Covid-19, της κατασυκοφαντήσεως των ειδικών και της ανερματίστου υποβαθμίσεως της σοβαρότητος της νόσου. Δυστυχώς, παρόμοιαι θέσεις διαδίδονται και αναφορικώς προς την κλιματικήν αλλαγήν, τα αίτια και τα ολέθρια επακόλουθά της. Η πραγματικότης είναι τελείως διαφορετική, ενώπιον δε αυτής απαιτείται υπευθυνότης, σύμπραξις, συμπόρευσις και κοινόν όραμα. Είναι αδιανόητον να αδρανώμεν, εν επιγνώσει των κοινών διά το ανθρώπινον γένος μεγάλων συγχρόνων προκλήσεων. Η αδιαφορία διά τον πάσχοντα συνάν-θρωπον και διά την καταστροφήν της «καλής λίαν» δημιουργίας είναι προσβολή του Θεού και αθέτησις των εντολών του. Όπου υπάρχει σεβασμός προς την κτίσιν και έμπρακτος αγάπη προς τον «ηγαπημένον του Θεού» άνθρωπον, εκεί είναι παρών ο Θεός».

Το πρωί της Τετάρτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό, συγχοροστατούντων των Αρχιερέων του Θρόνου, οι οποίοι ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της οικουμένης για να συμμετάσχουν στη Σύναξη της Ιεραρχίας, η οποία συνέρχεται, μέχρι και την Παρασκευή βράδυ.

Εκκλησιάστηκαν o Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, η γενική πρόξενος στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωάννη Ραπτάκη, πρέσβης της Ελλάδος στη Μ. Βρετανία, ο Oleksandr Gaman, γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, ο νέος Άρχων Πρωτοασηκρήτης Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής πανεπιστημίου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, και πιστοί από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Ινδίκτου, κατά την οποία αναγνώστηκε από τον Πατριάρχη, η νενομισμένη ευχή και Πράξη της νέας Ινδικτιώνος.

Στη συνέχεια υπέγραψε το σχετικό κείμενο στον Κώδικα της Μεγάλης Εκκλησίας και ακολούθως υπέγραψαν κατά σειρά όλοι οι παριστάμενοι Μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοποι του Θρόνου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: «Κλειδώνει» ο νέος υπουργός - Αυτός είναι πρώτος στη λίστα Μητσοτάκη

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Ολόκληρη η κατάθεση της 16χρονης στην ανακρίτρια για την υπόθεση Σεμέδο

Θρήνος για τον Νίκο Ευαγγελάτο - Πέθανε ο πατέρας του