ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές Κύπρου: Tο τριπρόσωπο που ανέδειξε η κάλπη

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές Κύπρου: Tο τριπρόσωπο που ανέδειξε η κάλπη
AP Photo

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου σύμφωνα με τον καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η εκλογική διαδικασία για το πρώτο στάδιο της εκλογής Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Με βάση τα αποτελέσματα το τριπρόσωπο με ιεραρχική τάξη αποτελείται από τους Μητροπολίτες Πάφου, Λεμεσού και Ταμασού.

Τελικά επίσημα αποτελέσματα:

  • Λεμεσού – 35,68%
  • Πάφου – 18,39%
  • Ταμασού – 18,10%
  • Κωνσταντίας – 14,79%
  • Μόρφου – 9,80%
  • Κυρηνείας – 3,24%

«Η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον κατάλληλο Αρχιεπίσκοπο»

Το λαό που προσήλθε στις κάλπες και τους υποψήφιους για το ανώτερο ήθος ευχαρίστησε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Είπε ότι δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος, καθώς η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει από το τριπρόσωπο εκείνον τον οποίο θεωρεί κατάλληλο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων για την επιλογή τριπρόσωπου, ο Μητροπολίτης Πάφου και τοποτηρητής του θρόνου, ο οποίος ήρθε δεύτερος, προχώρησε σε δηλώσεις τονίζοντας πως δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος.

Όπως εξήγησε «το καταστατικό έχει μια φιλοσοφία και λέει ότι επιτρέπει στον λαό να στείλει στη Σύνοδο τους τρεις εκλεκτούς του και η Σύνοδος ξεκινάει να επιλέξει εκείνον με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί περισσότερο και θεωρεί κατάλληλο. Άλλα τα κριτήρια του λαού και άλλα των ιεραρχών».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον λαό «που με νηφαλιότητα, προσήλθε στις κάλπες αλλά και όλους τους υποψηφίους οι οποίοι έδειξαν έναν ανώτερο ήθος και βοήθησαν έτσι ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν χωρίς κανένα παρατράγουδο. Όλοι είχαν υπόψη τους ότι ένας θα εκλεγεί και οι άλλοι θα συνεργαστούμε και θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα την επόμενη μέρα».

Σημείωσε επίσης ότι «για τρεις μέρες θα περιμένουμε να δούμε εάν υπάρξουν κάποιες ενστάσεις, στη συνέχεια θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος η οποία θα επικυρώσει το τριπρόσωπο και θα ορίσει ημέρα εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου».

Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.