ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εκκλησία: Παρασκήνιο για το σπάσιμο του πρωτοκόλλου την Κυριακή και η «πόρτα» στην Σακελλαροπούλου

Εκκλησία: Παρασκήνιο για το σπάσιμο του πρωτοκόλλου την Κυριακή και η «πόρτα» στην Σακελλαροπούλου
Αρχείου - Eurokinissi

Πώς έφτασε η Εκκλησία να ρίξει «πόρτα» μέχρι και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, ωστόσο η Εκκλησία εξακολουθεί να μένει πιστή στις αρχές και στις αξίες που τη χαρακτηρίζουν και τη διέπουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Απόδειξη αυτού είναι ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας θα εορταστεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, αντί του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπως αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Παραδοσιακά, μετά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ακολουθεί γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία της ηγεσίας της Εκκλησίας και της Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τους ιεράρχες στο καθιερωμένο γεύμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι «είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

Ωστόσο η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποτελεί την ηχηρή και ξεκάθαρη απάντηση της Εκκλησίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς «σπάει» η συγκεκριμένη παράδοση που μετρά δεκαετίες. Την ίδια ώρα, εφόσον η Κυριακή της Ορθοδοξίας θα εορταστεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη δεν αφήνει περιθώρια να παραστούν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, ανάμεσά τους και η ΠτΔ αλλά και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποστήριξε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, την Κυριακή 24 Μαρτίου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία ιερουργούντων των μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, όπως ήδη έχει ορισθεί. Κατόπιν ερώτησης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ απάντησε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων, ενώ ελήφθη απόφαση για λιτό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Είπε, επίσης, ότι δεν συζητήθηκε κάτι για τον τρόπο με τον οποίο θα εορταστεί η 25η Μαρτίου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Γάμους τέτοιου είδους δεν σας εύχομαι

Νωρίτερα, χθες (5/3) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος έστειλε σαφές μήνυμα αναφορικά με το περιβόητο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών. Προσερχόμενος για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας εφεξής αναφορικά με το νόμο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και απάντησε: «Νέοι είστε όλοι, να κάνετε βαπτίσεις. Γάμους τέτοιου είδους δεν σας εύχομαι».