ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η αγωνία του Πατριάρχη Αντιοχείας για τους διωγμούς των Χριστιανών

Η αγωνία του Πατριάρχη Αντιοχείας για τους διωγμούς των Χριστιανών

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι είχε διπλή σημασία για την ορθόδοξη εκκλησία και τον Χριστιανισμό.

Τα βάσανα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, ο διωγμός τους, τα μαρτύριά τους, αλλά και ο αγώνας που δίνουν καθημερινά, ήταν το θέμα συζήτησης του Πατριάρχη Αντιοχείας με τους Αγιορίτες Πατέρες.

Ο πόνος του Πατριάρχη για τους απαχθέντες επισκόπους Χαλεπίου δεν έχει σταματημό, ενώ η ανασφάλεια ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί σε άλλους τον έχει στιγματίσει.
Από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην Ελλάδα ο Πατριάρχης Αντιοχείας μιλούσε σε όλες τους τις επισκέψεις για τα προβλήματα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερη στιγμή για τον Πατριάρχη ήταν η επίσκεψη του στο Άγιο όρος, όταν βρέθηκε ανάμεσα σε αγιορείτες Πατέρες, όπου δεν άντεξε και ξέσπασε, ζητώντας συμπαράσταση.

Μίλησε για τις αιματοβαμμένες περιοχές, για τα φοβισμένα βλέμματα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, για την καθημερινότητα που είναι σκληρή και για τον αγώνα που δίνει ο ίδιος και οι Πατέρες του Πατριαρχείου να κρατήσουν ψηλά το ηθικό των Χριστιανών.

«Δεν είναι εύκολο γι αυτούς ούτε και για μας να ζούμε όλα αυτά τα εγκλήματα στη Μέση Ανατολή», είπε και ζήτησε ηθική και πνευματική συμπαράσταση.

"Σας φέρνω τις προσευχές των μοναχών από τη χώρα μας. Να αγαπάτε την Αντιόχεια, τη Μεγάλη Αντιόχεια, η οποία γκρεμίστηκε στα βράχια της σκληρότητας της ιστορίας των περασμένων γεγονότων αλλά και του παρόντος", αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη κατά την επίσημη τελετή της υποδοχής του στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.

Ο πονεμένος Πατριάρχης ζήτησε από τους Αγιορείτες Πατέρες να προσευχηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, για τους διωκόμενους.

Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Πατριάρχης Αντιοχείας ζήτησε να προσευχηθούν για τους απαχθέντες μεταξύ των οποίων είναι και ο κατά σάρκαν αδελφός του!

"Σας ζητώ να προσευχηθείτε γιατί η γενέθλια γη του Κυρίου βάφεται με αίμα. Σας ζητώ να προσευχηθείτε για τους επισκόπους του Χαλεπίου και τους ιερείς που απήχθησαν. Σας ζητώ μια ένθερμη προσευχή για τον επίσκοπο Ιωάννη Αβραάμ, τον Επίσκοπο Boulos Yazigi. Σας ζητώ να προσευχηθείτε για τους αθώους ανθρώπους που πληρώνουν φόρο αίματος αυτές τις ημέρες από την τυφλή τρομοκρατία. Ζητώ τις προσευχές σας για το Λίβανο, που μαραζώνει κάτω από το μανίκι της αναταραχής", είπε ο Πατριάρχης.

Σχετικές ειδήσεις