ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Φανάρι: Αγρυπνία για τον Όσιο Παΐσιο (pics)

Φανάρι: Αγρυπνία για τον Όσιο Παΐσιο (pics)

Με αγρυπνία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την πρώτη εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Αρσενίου του Καππαδόκου και Παϊσίου του Αγιορείτου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Νέας Ρώμης και Κωνσταντινούπολεως κ. Βαρθολομαίου.

Οι πιστοί που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπέρασαν τις 20.000, σχημάτισαν ουρές για να προσκυνήσουν τον τάφο του σύγχρονου Αγίου αλλά και να συμμετέχουν στην Ιερά Αγρυπνία. Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Μαδύτου και Καλλιουπόλεως και Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Στέφανος, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος και Ποιμενάρχης της περιοχής και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος καθώς και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας.

Στο Θείο λόγο του o Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι από παρελθόντα Ιανουάριο η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως κατόπιν εισηγήσεως του και ομοφώνου θετικής εισηγήσεως της συνοδικής κανονικής επιτροπής αναγνώρισε επισήμως διά πατριαρχικής και συνοδικής πράξεως την προ πολλού υφισταμένη εις την συνείδηση του χριστονύμου πληρώματος ακλόνητος βεβαιότητας περί αγιοποίησης του Γέροντος Παϊσίου και κατέταξε το όνομα του εις το Αγιολόγιο της Εκκλησίας, καθορίζοντας ως ημέρα του επίσημου εορτασμού του, την ημέρα κοίμησης του, την 12η Ιουλίου, ημέρα που το 1994 ανεχώρησε από την στρατευόμενη στην θριαμβέβουσα Εκκλησία.

Χαρακτηριστικό ήταν το σημείο όπου ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε: "Εις το πρόσωπο του εξαρχής διακρίναμε όχι μόνο την περίφημη Καππαδοκική ευσέβεια, ούτε μόνο την αυστηρά αγιορείτικη μοναχική άσκηση και την ακριβή τήρηση των Θείων εντολών αλλά και εις τον ύψιστο βαθμό καλή αλλοίωση της Δεξιάς του Υψίστου, την οποία προέδιδε κάθε του λόγος, κάθε του κίνηση, κάθε έκφραση του προσώπου του καθώς και η παρουσία εις σ' αυτόν αγιοπνευματικών χαρισμάτων".

"Γνωρίσαμε τον αληθή άνθρωπο του Θεού, της θυσιαστικής αγάπης προς τον Θεόν και τον άνθρωπον, τον άνθρωπο της βαθυτάτης ταπεινώσεως, της ιωβείου υπομονής και της μαρτυρικής εγκαρτερίσεως", πρόσθεσε επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με αγάπη και πίστη προς το Θεό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πιστοί θα ξεπεραστούν.

«Η σημερινή εσπέρα είναι σημαδιακή. Δεν είναι μόνον η πρώτη εορτή της μνήμης του αγίου Παισίου, συμπίπτουσα με μίαν εξαιρετικώς κρίσιμον και καιρίαν για το έθνος των Ελλήνων, στιγμήν. Είναι κυρίως και πρωτίστως παραμυθίαν και παρηγορίαν. Εάν έχωμεν την αγάπην του Θεού και την ελπίδα μας εις εκείνον τότε έχουμε τα πάντα» είπε.

«Το γένος μας επέρασε τόσες μπόρες και κλυδωνισμούς όπως έλεγε ο άγιος Παΐσιος και δεν εχάθηκε. Δεν φοβόμαστε λοιπόν τας παροδικάς θυέλλας, οι ορθόδοξοι Ελληνες, τας οποίας μετατρέπει εις γαλήνην, ο περιπατών επί των υδάτων Κύριος και ενισχών ημάς, όπως κάποτε τον λιποψυχίσαντα Απόστολον Πέτρον» πρόσθεσε κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη από όλους όσοι ανηφόρισαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στην οποία αναπαύεται ο Άγιος Παΐσιος, ένας σύγχρονος Άγιος που τιμούν και ευλαβούνται χιλιάδες κόσμου.

πηγη romfea.gr

Σχετικές ειδήσεις