ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σλοβακία: Θα δεχθεί μόνο Χριστιανούς πρόσφυγες

Σλοβακία: Θα δεχθεί μόνο Χριστιανούς πρόσφυγες

Η Σλοβακία θα λάβει μόνο 100 πρόσφυγες – χριστιανικές οικογένειες από την Συρία που θα επιλέξει η ίδια – ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο.

Σύμφωνα με τον Φίκο, η αρχική εκδοχή του σχεδίου της ΕΕ προέβλεπε την υποχρεωτική ποσόστωση για τη Σλοβακία να δεχτεί 1.200 μετανάστες. Επιπλέον, η Σλοβακία δεν θα είχε τη δυνατότητα να έχει λόγο στην επιλογή των ατόμων αυτών, είπε.

«Εμείς το αρνηθήκαμε αυτό, δηλώνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η εθελοντική αρχή, και θα σας δείξουμε ένα ορισμένο επίπεδο αλληλεγγύης με αυτόν τον τρόπο», τόνισε.

Πράγματι, η πρόταση της Επιτροπής απορρίφθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, και τώρα ο στόχος είναι να μεταφερθεί ο ίδιος αριθμός μεταναστών σε εθελοντική βάση, μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι [αυτούς τους 100 μετανάστες] στην Ιταλία και την Ελλάδα. Αυτές οι οικογένειες θα έρθουν στη Σλοβακία και θα δούμε εάν θελήσουν να μείνουν. Εκατό είναι ο αριθμός των ατόμων που είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε, αυτή είναι η συνεισφορά μας στην ποσόστωση των 40.000 ατόμων που αποφάσισε η ΕΕ να αναδιανείμει στα κράτη μέλη», επεσήμανε ο Φίκο.

Αργότερα σε συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα, ο Φίκο είπε ότι ο αριθμός των μεταναστών θα μπορούσε να φθάσει και τους 200, αλλά όλοι τους θα πρέπει να είναι χριστιανοί.

«Δεν έχουμε τζαμιά»

Εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών της Σλοβακίας είπε «δεν έχουμε τζαμιά».

Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, 10% των Σύριων είναι χριστιανοί.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπρέντχαρτ είπε ότι η Κομισιόν δεν αντιδρά σε δημοσιεύματα του Τύπου, και ότι το «γράμματα και το πνεύμα» των ευρωπαϊκών συνθηκών αποτρέπει κάθε μορφή διάκρισης.

ΠΗΓΗ euractiv.gr

Σχετικές ειδήσεις