ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ετήσιο Συνέδριο κληρικών στην Μητρόπολη Σπάρτης

Ετήσιο Συνέδριο κληρικών στην Μητρόπολη Σπάρτης

Με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 το Ετήσιο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στην αίθουσα της Στέγης Νεότητας στη Σπάρτη, με θέμα: ‘’Εκσυγχρονισμός ή εκκοσμίκευση;’’.

Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, στον Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχη κ. Ευσταθίου.

Η λατρευτική σύναξη επισφραγίστηκε με την τέλεση μνημοσύνου για τους ιερείς που απεβίωσαν τον τελευταίο χρόνο.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με προσευχή και ακολούθησαν προσφωνήσεις από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Πορφύριο Κονίδη και τον Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών αρχικά ευχαρίστησε τους δύο διακεκριμένους ομιλητές, τον Προηγούμενο της Ι.Μ Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα Αρχιμανδρίτη π Πάμφιλο Γιαπιντζάκη και τον καθηγητή Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιο Αντωνόπουλο, για την αποδοχή των πρόσκλησεών του εκθειάζοντας παράλληλα το ήθος, την προσωπικότητα και την άρτια επιστημονική κατάρτισή τους.

Επίσης επισήμανε στους κληρικούς τη σπουδαιότητα του θέματος, αφού στην εποχή μας η εκκοσμίκευση του εκκλησιαστικού βίου είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, που εκδηλώνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.

Εν συνεχεία οι δύο ομιλητές με μεστό, σφαιρικό και γλαφυρό λόγο ανέπτυξαν το θέμα επιχειρώντας κατ’ αρχάς τον ορισμό των δύο εννοιών, του εκσυγχρονισμού και της εκκοσμίκευσης, και στη συνέχεια παρουσιάζοντας τα ζητήματα που δημιουργούνται σε σχέση με τον εκκλησιαστικό βίο. Κοινός τόπος στις ομιλίες τους ήταν η πεποίθηση ότι η κοινωνία πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Εκκλησία και όχι να εκκοσμικευθεί η ίδια.

Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι η Εκκλησία δεν αρνείται τον εκσυγχρονισμό, αρκεί αυτός να λειτουργεί προς όφελος αυτής και όχι ως μέσο αλλοίωσής της.

Ακολούθησε διάλογος κατά τη διάρκεια του οποίου διευκρινίστηκαν σημεία των τοποθετήσεων των ομιλητών και δόθηκαν απαντήσεις, τόσο από τους ίδιους όσο και από τον Σεβασμιώτατο, σε καίριες απορίες των ιερέων.

πηγη romfea.gr

Σχετικές ειδήσεις