ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ξέσπασμα 'Ανθιμου: Δεν μπορούμε να παραδώσουμε την πατρίδα μας αμαχητί (video)

Ξέσπασμα 'Ανθιμου: Δεν μπορούμε να παραδώσουμε την πατρίδα μας αμαχητί (video)

Δυσαρεστημένος για τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων (με έγγραφο ζήτησε από τα κόμματα να προτείνουν ονόματα για το γειτονικό κράτος) εμφανίστηκε σήμερα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Ανθιμος.

«Δε θα παραδώσουμε την πατρίδα μας αμαχητί», είπε ο Παναγιώτατος που εξήγησε πως οι Σκοπιανοί δε συνδέονται με καθ' οιονδήποτε τρόπο με την Μακεδονία.

Είπε χαρακτηριστικά: «Να μιλήσουμε με αυτούς που λένε ότι είναι οι Μακεδόνες; Να μιλήσουμε με αυτούς που θέλουν να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη; Θα συζητήσουμε με αυτούς; Τι να ρυθμίσουμε; Να πούμε για την γλώσσα; Μιλάνε για τον Μ.Αλέξανδρο και τον Φίλιππο και μιλούν άλλη γλώσσα. Εμείς όπου και να σκάψουμε βρίσκουμε τους προγόνους μας. Είναι μακεδονικό ελληνικό. Μας ανησυχεί ότι αυτές τις ημέρες γίνονται πολλές συζητήσεις για να υπάρξει λύση και τα Σκόπια να μπουν στις συμμαχίες του δυτικού κόσμου και να μπουν με όνομα που θα έχει σχέση με την Μακεδονία. Μας συγκινεί και μας ενοχλεί για ορισμένα πράγματα που ακούγονται και δεν είναι αυτά που θα θέλαμε. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τον τόπο μας αμαχητί και να παρθούν αποφάσεις που θα παρθούν από τους δυνατούς της Γης. Ο,τι είναι ελληνικό ανήκει στους Ελληνες. Είμαστε Χριστιανοί, είμαστε πατριώτες».

Ο κ.Ανθιμος εμφανίστηκε απογοητευμένος από την κατάσταση της χώρας και το χαμηλό ηθικό των πολιτών: «Ο λαός μας είναι λυπημένος. Και είναι άσχημο ένας λαός να είναι λυπημένος. Είμαστε πονεμένος λαός. Δεν είδαμε άσπρη μέρα. Τα πράγματα δεν είναι καλά. Οι Χριστιανοί πρέπει να ελπίζουμε για τα καλύτερα και να ελπίζουμε».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Μητρόπολη ξεκινά την ανέγερση ενός μεγάλου ιδρύματος χρονίως πασχόντων και στο σημείο εκείνο αναφέρθηκε σε εκείνους που με κάθε ευκαιρία «χτυπούν» την Εκκλησία αλλά και τον ίδιο: «Λένε πολλοί γιατί χτίζουμε; Ή γιατί έχουμε χρήματα. Εγώ δεν έχω απολύτως καμία ιδιοκτησία. Η Εκκλησία έχει».

Από σήμερα στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της πόλης Αγιο Δημήτριο. Μετά τη Θεία Λειτουργία εψάλη Δοξολογία επί του Ιερού Λειψάνου του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου.

Τέλος, τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ μίλησε η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις