ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η νύχτα των Χριστουγέννων στον Καθεδρικό ναό του Μανχάταν

Η νύχτα των Χριστουγέννων στον Καθεδρικό ναό του Μανχάταν

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τέλεσε την αρχιερατική Θεία Λειτουργία το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.

Συλλειτούργησαν επίσης ο Επίσκοπος Φασιανής, κ. Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Επίσκοπος Ζήλων, Σεβαστιανός, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού, π. Ιωάννης Βλάχος και ο π. Μάξιμος Κώνστας, με τη βοήθεια του Αρχιδιακόνου Παντελεήμονος Παπαδόπουλου και των διακόνων Ελευθερίου Κωνσταντινίδη, Γεωργίου Κολιού και Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλου.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Γιώργος Ηλιόπουλος, η σύζυγός του Ανθούσσα και τα παιδιά τους.

Την Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή των Χριστουγέννων και το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ανέγνωσε ο π. Ιωάννης.

Μιλώντας στο εκκλησίασμα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισήμανε ότι τα Χριστούγεννα παρουσιάζουν στην Ιστορία ένα μοναδικό γεγονός που έχει αλλάξει την ιστορία του κόσμου, καθώς ο αόρατος, ο άυλος, ο αιώνιος, ο παντοδύναμος Θεός, ο ποιητής ουρανού και γης, αυτός ο Θεός ήρθε στη Γη ως άνθρωπος.

Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε σε ένα από τα ωραιότερα τροπάρια “Τί σοι προσενέγκωμεν Χριστέ..” όπου περιγράφεται η σκηνή της Θείας Γέννησης με τους Αγγέλους να προσφέρουν τον ύμνο, τους ουρανούς τον Αστέρα, τους Μάγους τα δώρα, τους Βοσκούς το θαύμα, τη γη το σπήλαιο, την έρημο τη φάτνη και εμάς τους ανθρώπους την Παρθένο Μητέρα και κάλεσε όλους να αναλογιστούμε τι θα προσφέρουμε εμείς στο νεογέννητο Χριστό αυτά τα Χριστούγεννα.

Οι άνθρωποι, όπως ακούμε και στις ειδήσεις, τρέχουν πυρετωδώς μέχρι και την τελευταία στιγμή την παραμονή των Χριστουγέννων, προκειμένου να αγοράσουν δώρα για να ανταλλάξουν με την οικογένεια τους ή φίλους. Τι προσφέρουμε όμως στο Χριστό που μας προσέφερε τον εαυτό του και δημιούργησε το απίστευτο, αναπάντεχο, απρόβλεπτο θαύμα του Θεού που έγινε άνθρωπος;”, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος.

“Τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη ανατροπή στην Ιστορία του κόσμου”, τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι παράλληλα και “μια πρόσκληση να προσφέρουμε σ’Αυτόν ό,τι πιο πολύτιμο, πιο σημαντικό και πιο μοναδικό έχουμε ο καθένας μας ως ανθρωποι”.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη το νεοχειροτονηθέντα π. Μάξιμο Κώνστα, ενώ η Χορωδία του Καθεδρικού έψαλε –όπως κάθε χρόνο- χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα.

ΠΗΓΗ greeknewsonline.com

Ρoή Ειδήσεων