ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Θεσσαλονίκης Ανθιμος: Ποιοι είναι αυτοί που δε θέλουν τον Σταυρό στη Ροτόντα;

Θεσσαλονίκης Ανθιμος: Ποιοι είναι αυτοί που δε θέλουν τον Σταυρό στη Ροτόντα;

«Στη Ροτόντα θα τελούνται Θείες Λειτουργίες. Θέλουμε τον Σταυρό στην κορυφή και αν χρειαστεί θα μαζέψουμε και υπογραφές», είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος σήμερα το πρωί από τον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης.

Ο Παναγιώτατος δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα και γι’αυτό το σημερινό του κήρυγμα αναφέρθηκε εκτενώς στη Ροτόντα και τον Σταυρό που πρέπει να τοποθετηθεί στον τρούλο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε 13 Θείες Λειτουργίες κάθε χρόνο, μία κάθε μήνα και άλλη μία κατά την Εορτή του Αγίου Γεωργίου. Τόσα χρόνια δεν υπήρχε πρόβλημα. Μόλις ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες ξεκίνησε μια έριδα. Κι ενώ όλα ήταν τακτοποιημένα, κάποιοι εμφανίστηκαν και θέλουν να το πάρουν για να το κάνουν ό,τι θέλουν.

Ηλθε και ο Υπουργός, που μάλλον πρώτη φορά είδε τη Ροτόντα και ίσως ήρθε και πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, και δεν τα είπε καλά. 900 χρόνια λειτούργησε ως Ναός. Η Εκκλησία, η Μητρόπολη, δε θέλησε και δε θέλει να γκρεμιστεί το τζαμί δίπλα στη Ροτόντα. Υπάρχουν όμως κάποιοι που δε θέλουν τον Σταυρό. Είμαστε Χριστιανοί, υπήρχε Σταυρός εκεί, εσάς γιατί σας ενοχλεί ο Σταυρός; Ποιοι είστε εσείς που σας ενοχλεί ο Σταυρός;

Περιμένουμε την απόφαση του Υπουργείου που απ’ότι μαθαίνω θα ισχύσει ότι ίσχυε. Μάζεψαν 600 υπογραφές για να μην μπει ο Σταυρός, με λύπησε πολύ αυτό, ήταν μια μαχαιριά στην καρδιά. Να μην μπει ο Σταυρός, δηλαδή να μπει ο διάβολος. Αν παραστεί ανάγκη θα μαζέψουμε υπογραφές και θα μαζέψουμε 400-500.000 χιλιάδες υπογραφές.

Πονάμε με αυτά τα θέματα. Υπάρχουν κι άλλα. Η εποχή μας είναι εποχή του αποπροσανατολισμού. Οσο η Ορθοδοξία είναι εδώ, τόσο και η Ελλάδα θα είναι όρθια Με ελπίδα και υπομονή θα έρθουν καλύτερες ημέρες».

Δείχνοντας ένα τουριστικό ενθύμιο της Ροτόντα όπου υπήρχε Σταυρός στην κορυφή, ο κ.Ανθιμος σχολίασε: «Αυτό το έχει και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που είναι αναφανδόν υπέρ του Σταυρού».

Ο Παναγιώτατος, παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως η Ελλάδα κάνει το χρέος της, αλλά οι μεγάλες χώρες του Βορρά έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δε θέλουν άλλους ξένους.

Σχετικές ειδήσεις