ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με νέα επιστολή απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με νέα επιστολή απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με δημοσιοποίηση νέας επιστολής απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος στη χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέσω της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με την οποία δεν δύναται να παρευρεθεί στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Σαμπεζί της Γενεύης, τον Ιανουάριο, για «προσωπικούς λόγους».

Στη νέα επιστολή, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, δηλώνεται «κωλυόμενος» ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ότι θα εκπροσωπηθεί από μητροπολίτες.

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης απαντάται:

«Για την καλύτερη πληροφόρηση των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως, σχετικά με δημοσιεύματά τους που αναφέρονται στην εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη της Ελβετίας και προκειμένου να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις: Σας αποστέλλουμε από το αρχείο της Ιεράς Συνόδου ακριβές αντίγραφο της τελευταίας και τελικής επιστολής Της, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, περί της εκπροσώπησης της Εκκλησίας μας στη Σύναξη των Προκαθημένων, η οποία πραγματοποιήθηκε από 21ης έως 28ης Ιανουαρίου 2016 στη Γενεύη της Ελβετίας. Σε αυτήν δεν μνημονεύονται ‘’προσωπικοί λόγοι’’ απουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ από την ανωτέρω Σύναξη, καθώς οι εντωμεταξύ συνθήκες δεν επέτρεπαν μια τέτοια αναφορά. Αυτονόητο είναι ότι τις οριστικές θέσεις του αποστολέα τις διαμορφώνει η τελική του επιστολή και όχι κάποια ενδιάμεση».

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται:

«Ἐξ αἰτίας ἐπανειλημμένων δημοσιευμάτων, σχετικῶς πρός τό ἀναφερόμενον εἰς τό Ἀνακοινωθέν τῆς πρότριτα συνελούσης ἐν Γενεύῃ Συνάξεως τῶν Ὀρθοδόξων Προκαθημένων ὅτι ὁ Μακ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος ἀπουσίασεν ἐξ αὐτῆς διά προσωπικούς λόγους (τούς ὁποίους τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον σέβεται οἷοι καί ἄν ὦσι), συνοδικῇ ἀποφάσει δημοσιεύεται αὐτούσιον τό Γράμμα τῆς Α. Μακαριότητος πρός ἐπιβεβαίωσιν τῆς ὡς ἄνω ἀναφορᾶς».

Σημειώνεται ότι πριν από 10 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέδωσε στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κλειστό φάκελο με τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφερόταν ότι «ο Μακαριώτατος κατέθεσε σφραγισμένο φάκελο, τον οποίο χαρακτήρισε απόρρητο, προκειμένου να φυλαχθεί στο εμπιστευτικό Αρχείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, χωρίς προς το παρόν να γίνει περαιτέρω χρήση του. Με το υλικό του φακέλου επιστηρίζεται ότι οι λόγοι για τους οποίους ο Μακαριώτατος δεν παρέστη στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ήσαν προσωπικοί, όπως εγράφη στο επίσημο ανακοινωθέν, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της».

Σχετικές ειδήσεις