ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: O πρόσφυγας για την Εκκλησία είναι άνθρωπος και θα είναι δίπλα του

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: O πρόσφυγας για την Εκκλησία είναι άνθρωπος και θα είναι δίπλα του

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος στον Σπύρο Χαριτάτο και στον Alpha 989.

O κος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων έναντι της ελληνικής επικράτειας και συνέστησε προσοχή σε όσους κάνουν δηλώσεις συνδέοντας το προσφυγικό με το δημογραφικό.

«Το πρόβλημα αυτό (σκοπιανό) θα υπάρξει. Αμφιβάλετε ότι κατά καιρούς εκφράζονται αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων έναντι της ελληνικής επικράτειας; Αμφιβάλετε ότι στα Σκόπια υπάρχει ψεύτικη εκκλησία που λέγεται “Μακεδονική Εκκλησία”;», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας όταν συσχετίζουμε το προσφυγικό με το δημογραφικό (σ.σ: με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αν. Υπ. Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη). Δεν μπορεί να δεχτεί η Εκκλησία ότι μπορεί να γίνεται συσχετισμός του προσφυγικού και κάποιοι άλλοι να συσχετίζουν αυτό με το δημογραφικό. Ή να προσπαθούν να δώσουν προεκτάσεις μέσα από το προσφυγικό σε εθνικά ζητήματα. Οι φόβοι που προκαλούνται από το προσφυγικό είναι πώς τα πρόσωπα αυτά θα ενσωματωθούν ή δεν θα ενσωματωθούν. Προς το παρόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του προσφυγικού, να επιβιώσει ο πρόσφυγας σε συνθήκες που να αγγίζουν τα όρια της αξιοπρέπειας. Δεν ασκούμε κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το προσφυγικό, προσπαθούμε ως Εκκλησία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των προσφύγων. Πώς θα λειτουργήσει το προσφυγικό σε βάθος χρόνου είναι θέμα διαχείρισης του προβλήματος από την κυβέρνηση. Με οποιονδήποτε τρόπο και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον πρόσφυγα, αυτός για την Εκκλησία θα είναι άνθρωπος και θα είναι δίπλα του».

«Η Εκκλησία το περασμένο έτος μόνο για φιλανθρωπία έδωσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Δεν βγήκε να πει πού τα έδωσε. Δεν βγήκαμε να πούμε “δώστε μας χρήματα”. Εμείς τα έχουμε δώσει στην κοινωνία. Η μητρόπολη Μεσσηνίας έδωσε πέρσι για φιλανθρωπία 1.300.000 ευρώ καταγεγραμμένα», ανέφερε.

Για τις επισκέψεις ιεραρχών στα σχολεία ανέφερε ότι «είναι δυσάρεστο να θέλουν τα παιδιά να μιλήσουν μαζί σου και εσύ να μην μπορείς να το κάνεις επειδή υπάρχουν προσκόμματα. Δεν είναι το σχολείο “μπάτε σκύλοι αλέστε” αλλά ο Μητροπολίτης είναι θεσμικό πρόσωπο. Ούτε προσηλυτισμό έχει διάθεση κανείς να ασκήσει».

Για το μάθημα των Θρησκευτικών υπενθύμισε πως «αυτό που η Ιερά Σύνοδος τονίζει είναι ότι το μάθημα είναι υποχρεωτικό και αναγκαίο. Επιδιώκει να παραμείνει, όπως διδάσκεται σήμερα. Δεν μπορεί να παραθεωρηθεί ο ορθόδοξος προσανατολισμός του μαθήματος».

«Το μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να γίνει το τζαμί στην Αθήνα είναι ότι υπάρχουν οι σιίτες και οι σουνίτες. Αν μπουν οι σιίτες, οι σουνίτες που θα μπουν; Θα κάνουμε δεύτερο τζαμί;», διερωτήθηκε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, σε ερώτηση αναφορικά με την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις