ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Τερόβου στα Ιωάννινα (video)

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Τερόβου στα Ιωάννινα (video)

Παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Τερόβου από την Ι.Μ. Βαρλαάμ Μετεώρων στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων.

Την Τιμία Κάρα μετέφερε ο Αρχιμ. Βαρλαάμ, αδεία του Ηγουμένου της Ι.Μ. Βαρλαάμ Γέροντα Ισιδώρου και την υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

''Πεντακόσια χρόνια πριν τα Ιωάννινα και οι γύρω περιοχές ήταν σκλαβωμένα στους Τούρκους και όποιος δεν εξισλαμιζόταν υπέφερε. Σήμερα 516 χρόνια μετά την γέννηση του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου πολλοί δεν τα λαμβάνουν υπόψιν τους αυτά, αρκεί να περνάνε καλά και είναι έτοιμοι δήθεν στο όνομα της ελευθερίας να διαβρώσουν τα πάντα'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάξιμος.

''Ο Άγιος είχε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, χωρίς να κατακρίνει και να δικάζει αλλά κυρίως προσευχόταν για τους διώκτες του. Αυτή είναι η πίστη μας, ν' αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς μας. Όσοι τα βάζουν με την πίστη είναι δούλοι στα πάθη τους, διότι ο άνθρωπος ο ελέύθερος από τα πάθη δεν υποδουλώνεται εύκολα και επιθυμεί και οι συνάνθρωποί του να ελευθερωθούν'' συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μάξιμος τόνισε: ''Κατηγορούν λοιπόν τον Άγιο οι Τούρκοι αλλά εκείνος δεν φοβάται, δεν θέλει να γίνει δούλος υπό τον φόβο του θανάτου για να δώσει παράδειγμα. Θέλει να βοηθήσει τον κόσμο να ζει κατά θεόν και λέει στον πνευματικό του «θέλω να δώσω την ζωή μου για τον Χριστιανισμό». Οι Τούρκοι τον έριξαν μέσα στην πυρά και του έκοψαν το κεφάλι. Τα μηνύματα που μας στέλνει ο Αγιος Νεομάρτυρας Ιωάννης είναι πως ο πνευματικός άνθρωπος μένει αμετακίνητος στα πιστεύω του''.

''Σήμερα θέλουν να μας κάνουν πνευματική υποδούλωση, που είναι χειρότερη από την σωματική. Να γνωρίζεται πως σήμερα ο κόσμος θέλει τέτοιους ανθρώπους, σαν τον Άγιο μας, παλικάρια. Εύχομαι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της γενναιότητας του Αγίου''.

Τέλος ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Βαρλαάμ Μετεώρων, Γέροντα Ισίδωρο για την άδεια και την ευλογία μεταφερθεί η Τιμία Κάρα στα Ιωάννινα, όπως διαβάζουμε στο romfea.gr.

Σχετικές ειδήσεις