ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κατάνυξη και συγκίνηση η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Κυρίλλου

Με κατάνυξη και συγκίνηση η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Κυρίλλου

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα (17/10/2016) στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλου, που αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο του μακαριστού μητροπολίτη κυρού Ευγενίου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίου, ολόκληρης της ιεραρχίας της Εκκλησίας του νησιού, του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, των επισκόπων Νεαπόλεως και Χρυσουπόλεως, καθώς και πλήθους ιερέων, μοναχών και λαϊκών, που είχαν κατακλύσει από νωρίς τον μητροπολιτικό ναό αναφωνώντας «άξιος» κατά την τελετή της χειροτονίας και χειροκροτώντας το νέο μητροπολίτη.

Με αναφορές στην Ορθοδοξία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κρήτης και με θερμές ευχαριστίες, χαρακτηρίζοντας «ύψιστη τιμή» την παμψηφεί εκλογή του, ξεκίνησε την ομιλία του ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης.

Μίλησε με συγκίνηση, ενθυμούμενος τα παιδικά του χρόνια στην μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι στις Κάτω Ασίτες και έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον προκάτοχό του, τονίζοντας ότι οι «πληγές από την εκδημία σου πολύκλαυστε γέροντα είναι ακόμη νωπές» και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον μακαριστό μητροπολίτη Ευγένιο.

«Το φορτίο και οι ώμοι ασθενέστατοι. Η τιμή υψίστη, αλλά η ευθύνη τεράστια, το έργο άγιο, αλλά η εκπλήρωσή του επίμοχθος. Γνωρίζω καλώς, ότι η επισκοπική πορεία είναι συνεχής σταυρώσιμη προς το Γολγοθά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Κύριλλος.

Απευθυνόμενος στο πλήρωμα της ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας μίλησε «για μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω απέναντι σας και είμαι έτοιμος να θυσιάσω τον εαυτό μου στη διακονία σας και στη διακονία της αγίας μας Εκκλησίας» όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, αναφέρθηκε στο «ευλογημένο δώρο της χειροτονίας» και στην παμψηφεί εκλογή του νέου μητροπολίτη.

«Σήμερα θεοφιλέστατε γίνεσαι πατέρας αληθινός του ευλαβούς λαού της Μητροπόλεώς σου σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους» υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης και αναφέρθηκε στο έργο του.

«Η μέχρι σήμερα πορεία σου διαβεβαιώνει και για την εις το μέλλον αρχιερατική σου διακονία πιστοποιεί δε το εκκλησιαστικό ήθος και την αφοσίωση σου εις την Εκκλησία» είπε ο κ. Ειρηναίος.

Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στο νέο μητροπολίτη υπογράμμισε: «Υπηρέτησες συνετά την εκκλησία μας από υπεύθυνες διοικητικές θέσεις, διακόνησες τα συνοδικά γραφεία απ όλες τις θέσεις. Για 15 συνεχή χρόνια υπηρέτησες την ποιμαντική και διοικητική και πνευματική διακονία του συνοδικού βουλευτηρίου της Εκκλησίας Κρήτης και τώρα καλείσαι ως ισάξιος και ισότιμο μέλος του να συμβάλλεις ακόμη περισσότερο για την μαρτυρία και την παρουσία της Εκκλησίας μας στον δύσκολο κόσμο της εποχής μας».

Ακολούθησε η τελετή της χειροτονίας, παρουσία δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων από το Λασίθι και το Ηράκλειο, των στρατιωτικών αρχών του συνόλου των κατοίκων καταγωγής του κ. Κύριλλου, από τις Κάτω Ασίτες και πλήθος κόσμου που είχαν κατακλύσει, τόσο τον μητροπολιτικό ναό, όσο και το προαύλιό του, ενώ συγκινημένοι παρακολουθούσαν την τελετή ο πατέρας και η μητέρα του νέου μητροπολίτη, όπως και όλοι οι συγγενείς του.

Σχετικές ειδήσεις