ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (pics)

Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (pics)

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πατριαρχείο Ρωσίας.

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Ο Προκαθήμενος του δεύτερου κατά την εκκλησιαστική τάξη Πατριαρχείου, βρίσκεται στη Μόσχα για τους εορτασμούς των 70ων γενεθλίων του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου.

Το βράδυ της Τρίτης 22 Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, παρακολούθησε στο αμφιθέατρο του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Μόσχα, συναυλία προς τιμήν του Πατριάρχη Κύριλλου στην οποία παραβρέθηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως διακρίνετε και στις φωτογραφίες κάθισε ανάμεσα στους δύο Πατριάρχες και στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε κατ΄ ιδίαν συνομιλία με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και σύμφωνα με πληροφορίες του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα συνάντηση που είχαν αλλά και για τις αγαστές σχέσεις που διατηρούν τα δύο πατριαρχεία.

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου, δεν είχε μόνο εκκλησιαστική χροιά. Εκτός από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τον Πατριάρχη Κύριλλο συζήτησε με οικονομικούς παράγοντες και κυβερνητικά στελέχη οικονομικά ζητήματα, εστιάζοντας στην επαναλειτουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ρωσίας – Αιγύπτου, προκειμένου να ανακάμψει ο τουρισμός στη χώρα του Νείλου.

Πηγές από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης απέσπασε σχετική διαβεβαίωση τόσο από στελέχη της κυβέρνησης όσο και από οικονομικούς παράγοντες ότι θα αποκατασταθεί η σύνδεση το 2017.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Μόσχα, έδωσε συνεντεύξεις σε τρία ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ αυτών και το γνωστό κανάλι SOYOUZ. Η τρομοκρατία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στην Αφρική, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε.

Επίσης, ο κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, Αλεξάνδρειας και Μόσχας και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στη Ρωσική Εκκλησία για το ουκρανικό ζήτημα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στις κατ ιδίαν επαφές που είχε με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο συζήτησε και για τη διοργάνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που διοργάνωσε τέλη Ιουνίου στην Κρήτη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην οποία δεν παραβρέθηκε η Εκκλησία της Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριάρχης ανέλαβε να φέρει πιο κοντά και να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Επίσης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης, όπου φυλάσσεται το ιερό Λείψανο της θαυματουργού Οσίας Ματρώνας της Αόμματης. Εκεί, καθημερινά, σε θερμοκρασίες που αγγίζουν αυτή την εποχή τους μηδέν βαθμούς κελσίου περιμένουν υπομονετικά εκατοντάδες άνθρωποι για να προσκυνήσουν. Ανάμεσα σε αυτούς τους προσκυνητές ήταν και ο Πατριάρχης.

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου ο κ. Θεόδωρος επισκέφθηκε την Εξαρχία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στη Μόσχα, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Καρθαγένης Μελέτιο και τον πρωτ. Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, Έξαρχο του Πατριαρχείου στην Κύπρο.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ενημερώθηκε για το αναστηλωτικό έργο του ναού, είδε τις νέες κτηριακές οικοδομές της Εξαρχίας που περιλαμβάνουν γραφεία και βοηθητικούς χώρους και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πιστούς. Υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των τριών Εξαρχιών του Πατριαρχείου που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, την Μόσχα και τη Κύπρο, οι οποίες συμβάλουν στο έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Αναφέρθηκε όμως και με θερμά λόγια για τους πιστούς που τη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία στηρίζουν το έργο του Πατριαρχείου.

Σχετικές ειδήσεις