ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Γ. Μουζάλας σε Ιερώνυμο: Ευχαριστούμε την Εκκλησία για τη μεγαλοκαρδία και το έργο της

Γ. Μουζάλας σε Ιερώνυμο: Ευχαριστούμε την Εκκλησία για τη μεγαλοκαρδία και το έργο της

Με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έφτσαν στη χώρα μας, γευμάτισαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ.Μπαλάφας.

Σημείο συνάντησης ο ξενώνας ανηλίκων προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» της «Αποστολής», η οποια προστατεύει και φροντίζει, μεταξύ άλλων και τους ασυνόδευτους πρόσφυγες.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν συμπαραστέκεται μόνο στους ομόθρησκους και στους πατριώτες αλλά και αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα.

«Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις και δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Είμαστε δίπλα του, κοντά του και του συμπαραστεκόμαστε. Έχουν περάσει από εδώ περισσότερα από 420 παιδιά. Είναι το σπίτι μας, ανοικτό για όλους και τονίζουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να μάθουν πράγματα χρήσιμα. Ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτή η εποχή για τις χώρες μας, ώστε όλοι να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους με εμπειρίες και αγάπη για τον συνάνθρωπο», είπε μεταξύ άλλων ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο κ. Γιάννης Μουζάλας από την πλευρά του εξήρε το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος που συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες και ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας. «Εδώ πέρα σήμερα συναντάμε την αρχαία μας κληρονομιά μαζί με την Ορθοδοξία. Συναντάμε δηλαδή τον ξένο και την αγάπη. Η Εκκλησία μέσα από αυτές τις δομές, δίνει στα παιδιά της, την παιδική τους ηλικία και αφού την αποκτήσουν μπορούνε να προγραμματίσουν και το μέλλον τους», είπε οκ. Μουζάλας και πρόσθεσε: Τούτο εδώ είναι ένα χριστιανικό ίδρυμα έχει Εκκλησία και έχει και τόπο άλλης λατρείας για αυτά τα παιδιά. Αυτή τη μεγαλοκαρδία νομίζω ότι η ορθοδοξία μπορεί να τη δείξει περισσότερο από άλλα δόγματα. Μακαριώτατε συνεργαζόμαστε και όσο συνεργαζόμαστε και εμείς μαθαίνουμε από εσάς και εσείς μαθαίνετε από εμάς και φοβάμαι ότι αυτό που μαθαίνεται από εμάς είναι ότι όσο συνεργαζόμαστε θέλουμε και άλλα, θα σας τα ζητάμε και μέσα στη μεγαλοκαρδία σας, θα μας τα δίνετε.»

Ο κ. Μπαλάφας είπε ότι είναι συγκινημένος και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για το θεάρεστο έργο που επιτελεί, είπε χαρακτηστικά. «…Είμαι απόλυτα βέβαιος, το καταλαβαίνω, το νιώθω, τις επιταγές της χριστιανικής πίστης η Εκκλησία, έχει δώσει πάρα πολλά ισχυρά δείγματα εξ΄ορισμού από τα πράγματα τη περίοδο αυτή.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωστής Δήμτσας υπογράμμισε ότι η δημιουργία του ξενώνα «Εστία», στοχεύει να αγκαλιάσει τα παιδιά να τα βοηθήσει στην κοινωνική τους ένταξη, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στη γνωριμία με τον πολιτισμό και τη χώρα μας. «Ορόσημο αυτής της προσπάθειας είναι ο διαπολιτισμικός διάλογος και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε, κατέληξε, με τη παρότρυνση και ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτά τα παιδιά, σε συνεργασία με το Κράτος, με αξιόπιστους φορείς δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα τους παρέχει τα εχέγγυα για να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον», είπε ο κ. Δήμτσας.

Η «Αποστολή» σε συνεργασία και με τους Αγγλικανούς, USPG και Christian Aid καθημερινά προσφέρει στους ασυνόδευτους ανήλικους:

• Διαμονή, διατροφή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης

• Κοινωνική Συμβουλευτική

• Ψυχολογική Υποστήριξη

• Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

• Διευκόλυνση της προσαρμογής και ένταξης στην τοπική κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα

Παράλληλα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι απασχολούνται σε μια ευρεία γκάμα αθλητικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, οι οποίες διασφαλίζονται μέσω των συνεργασιών της «Αποστολής» και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Από την πρώτη μέρα της προσφυγικής κρίσης η «Αποστολή» με την στήριξη του IOCC, της Καθολικής Εκκλησίας, των Εκκλησιών της Φιλανδίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και του ACT Alliance δραστηριοποιήθηκε στα νησιά Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα στις περιοχές: Ελληνικό, Πειραιάς, Ελαιώνας, Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς, Μαλακάσα, Άγιος Ανδρέας, Κόρινθος, Ριτσώνα, Θερμοπύλες, Βόλος , Σίνδος, υλοποιώντας προγράμματα: σίτισης, ένδυσης και υπόδησης, δημιουργώντας υποδομές Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Γενικής Υγιεινής (Δημιουργία, Επισκευή, Συντήρηση), παρέχοντας μη-τυπική εκπαίδευση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε προσφυγόπουλα καθώς και μαθήματα Ελληνικών σε ενήλικους πρόσφυγες, μετανάστες και αλλοδαπούς.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων