ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ι.Μ Ασίνου: Έχεις δει το μοναστήρι που εκτρέφουν άλογα; (photo, video + ηχητική ξενάγηση)

Ι.Μ Ασίνου: Έχεις δει το μοναστήρι που εκτρέφουν άλογα; (photo, video + ηχητική ξενάγηση)

Το μοναστήρι της Παναγίας Φορβιώτισσας ή Παναγία Ασίνου βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με μύθους της περιοχές εκεί εκτρέφονταν άλογα.

Ιδρύθηκε το 1099 από τον μαγίστρο Νικηφόρο Ισχύριο, ο οποίος έγινε μοναχός με το όνομα Νικόλαος. Σήμερα σώζεται μόνο η εκκλησία, που είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη με δεύτερη ξύλινη στέγη που καλύπτεται από αγκιστρωτά κεραμίδια.

Το μοναστήρι λειτουργούσε και επί Τουρκοκρατίας, αλλά ήταν φτωχό και με λίγους μοναχούς. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και έτσι τα κτίσματά του αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου και γκρεμίσθηκαν.

Οι τοιχογραφίες της Παναγίας της Ασίνου ανάγονται σε διάφορες εποχές. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, έγιναν το 1055-1106. Απηχούν τη ζωγραφική της Κωνσταντινούπολης απ΄ όπου μάλλον καταγόταν και ο ζωγράφος τους. Στα τέλη του 13ου αιώνα ή τις αρχές του 14ου αιώνα κάποιες επισκευές που έγιναν στην εκκλησία κατέστρεψαν μέρος του αρχικού διάκοσμου, έτσι αυτός αντικαταστάθηκε από νέες τοιχογραφίες.

Πολλές παραστάσεις από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του σώζονται κυρίως στην αψίδα του Ιερού και στο δυτικό τοίχο του ναού, ο οποίος υπέστη διάφορες καταστροφές κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών.

Ο νάρθηκας διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες λίγο μετά την οικοδόμησή του κατά το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα, και επαναδιακοσμήθηκε στα 1332/3 με έντονες φράγκικες επιδράσεις.

Ακούστε εδώ την ξενάγηση για την Εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου

Στο εικονογραφικό πρόγραμμα του νάρθηκα ξεχωρίζει ιδιαίτερα η απεικόνιση μεγάλου αριθμού δωρητών.

Στην Παναγία της Ασίνου σώζονται και μερικές μεταγενέστερες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 17ο αιώνα.

Η εκκλησία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 10 εκκλησιών του Τροόδους που έχουν κηρυχθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σχετικές ειδήσεις