ΕΡΓΑΣΙΑ

Είστε σε αναστολή σύμβασης εργασίας; Για πόσο καιρό δεν μπορούν να σας απολύσουν

Είστε σε αναστολή σύμβασης εργασίας; Για πόσο καιρό δεν μπορούν να σας απολύσουν

Υπουργείο Οικονομικών: Για πόσο διάστημα οι εργοδότες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις

Υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου έχουν οι επιχειρήσεις που κατά τον Ιανουάριο έθεσαν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή σύμβασης, εφόσον ανήκουν στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις.

Η υποχρέωση ισχύει για διάστημα ίσο με αυτό που διαρκεί η χρήση του μέτρου της αναστολής, εντός κάθε μήνα, και υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης δεν θα κάνει ξανά χρήση τον επόμενο.

Ειδικά για το λιανεμπόριο που άνοιξε στις 18 Ιανουαρίου, οι εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών, ως πληττόμενοι από 18 έως 31 Ιανουαρίου, μπορούν να απολύσουν μετά τις 14 Φεβρουαρίου, και αυτό εάν δεν τους επιτραπεί ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο των αναστολών τον επόμενο μήνα.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, τόσο για τον μήνα Δεκέμβριο όσο και για τον Ιανουάριο, η εγκύκλιος του υπουργείου επισημαίνει ότι όσο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού.

Εάν οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ο νόμος προβλέπει ότι η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων ισχύει για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ισόχρονο διάστημα νοείται το συνολικό χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής εντός του μηνός Δεκεμβρίου αλλά και του Ιανουαρίου.

Ετσι, για παράδειγμα, επιχείρηση που έθεσε σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας κάποιων εργαζομένων της από 4 έως 15/12/2020 και τις συμβάσεις εργασίας των ίδιων ή διαφορετικών εργαζομένων από 21 έως 28/12/2020, υποχρεούται μετά τις 28/12/2020 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα 20 ημερών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξαφάνιση Άρτεμις: Νέα στοιχεία στην υπόθεση - Η πρόσφατη φωτογραφία και το στίγμα του κινητού της

Ροή Ειδήσεων