ΕΡΓΑΣΙΑ

Μοντέλο με 4 Κυριακές ανοικτά μαγαζιά...

Μοντέλο με 4 Κυριακές ανοικτά μαγαζιά...

Από 8 που ισχύει σήμερα. 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο. Τριβές μεταξύ κυβέρνησης - Συνδικάτων. Τι υποστηρίζουν Σταθάκης και Σκουρλέτης. Υπέρ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων το εργατικό τμήμα ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποτέ την Κυριακή», πλήν Χριστουγέννων, Πάσχα και Εκπτωτικών Περιόδων. Αυτό το μοντέλο φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά από διαδοχικές συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης Γ.Σταθάκη και Εργασίας Π.Σκουρλέτη με παραγωγικούς φορείς και εργαζόμενους στο Εμπόριο.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει ότι τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά 4 Κυριακές το χρόνο, δηλαδή μία Κυριακή την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μια Κυριακή το Πάσχα (Κυριακή των Βαϊων) και αντιστοίχως από μια Κυριακή στις χειμωνιάτιες και καλοκαιρινές εκπτωτικές περιόδους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα καταστήματα είναι ανοικτά οκτώ Κυριακές το χρόνο.

Το θέμα ωστόσο προκαλεί τριβές μεταξύ των Συνδικάτων και της Κυβέρνησης. Για σήμερα Κυριακή 5 Απριλίου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη Απεργία καλώντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία – μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά, «ενάντια στη συνέχιση της εφαρμογής του μνημονιακού – αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και καταργεί την Κυριακή – Αργία για τους εργαζόμενους».
Επίσης, κατηγορεί τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ότι ξέχασε τις δικές του προγραμματικές δεσμεύσεις για επαναφορά της Κυριακής-Αργίας με νομοθετική κατοχύρωση και έχει ήδη «σε διάφορες δημόσιες συναντήσεις με εργοδοτικούς και άλλους φορείς… αρχίσει να μιλά για συνέχιση του μνημονιακού πλαισίου με άνοιγμα των καταστημάτων 5 ή 7 Κυριακές το χρόνο!». Όπως επισημαίνει η ΟΙΥΕ «είναι τουλάχιστον απορίας άξιον» το γεγονός αυτό και καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομίας πως εδώ και ένα μήνα αρνείται συνάντηση μαζί της, την ώρα που «με τους εργοδότες ο διάλογος καλά κρατεί».

Πιο διακριτική στάση για το θέμα τηρεί ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης που δηλώνει ότι «βασική προγραμματική μας δέσμευση εξακολουθεί να είναι η ουσιαστική νομοθετική διασφάλιση της Κυριακής Αργίας ως γενικού κανόνα για τους εργαζόμενους και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε ως κυβέρνηση».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε ένα θεσμικό πλαίσιο γενικευμένης απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που ουσιαστικά καταστρατηγεί την έννοια της Κυριακής – Αργίας για τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι δέσμευση της νέας κυβέρνησης, βάσει των προγραμματικών της δηλώσεων είναι «η κατάργηση του υφιστάμενου μνημονιακού πλαισίου στο αμέσως επόμενο διάστημα».

«Οφείλουμε μεν να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με όρους ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους εργαζόμενους τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα και την έννοια του ελεύθερου χρόνου, τα οποία το κληρονομημένο θεσμικό πλαίσιο έχει καταστρατηγήσει», προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης.

Πολλαπλασίασε «λουκέτα» και απολύσεις
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων επιμένοντας στις θέσεις της τονίζει ότι όπως αποδείχθηκε, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές που επέβαλε η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον κλάδο, επιτάχυνε τα λουκέτα και τις απολύσεις, διέλυσε τις εργασιακές μας σχέσεις, μας έκανε εργαζόμενους - λάστιχο χωρίς κανένα δικαίωμα ανάπαυσης και γιγάντωσε την ανασφάλιστη εργασία. Καλούμε την Κυβέρνηση, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της για την κατάργηση του Ν. 4177/13, την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου απαγόρευσης του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και τη νομοθετική κατοχύρωσης της Κυριακής – Αργίας.

Να τονίσουμε τέλος ότι το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ομοσπονδίας τονίζοντας ότι «η κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων απετέλεσε και παραμένει βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ Έχει αποδειχθεί ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα συγκροτήματα και θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 4177/2013, στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου απαγόρευσης του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Σχετικές ειδήσεις