ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέλος οι διακοπές αυξήθηκαν οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στην Ισπανία

Τέλος οι διακοπές αυξήθηκαν οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στην Ισπανία

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο, καθώς η καλή τουριστική περίοδος έφθασε στο τέλος της και εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες του κλάδου έχασαν τη δουλειά τους.

Η Ισπανία ευνοήθηκε από τον αριθμό ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων κατά τους θερινούς μήνες, κάτι που στήριξε την οικονομία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και ενδεχομένως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι καθώς το κεντροδεξιό του Λαϊκό Κόμμα.

Η εξάρτησή της, ωστόσο, από τον τουριστικό κλάδο, που αντιστοιχεί περίπου στο 11% του ΑΕΠ της χώρας, εκθέτει την Ισπανία σε εποχικές διακυμάνσεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία μετά τη βαθιά ύφεση.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 2,01% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ή κατά 82.327 άτομα, με 4,18 εκατ. ανθρώπους να είναι χωρίς δουλειά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Τον Αύγουστο, η Ισπανία έσπασε το σερί των έξι μηνών κατά τους οποίους σημειωνόταν βελτίωση στα στοιχεία της καταγεγραμμένης ανεργίας, καθώς άρχισαν να φθίνουν οι προσλήψεις της θερινής περιόδου.

Ο κλάδος των υπηρεσιών αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας τον Οκτώβριο σε απόλυτους αριθμούς, με τον αγροτικό τομέα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 6.727 άτομα τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Σχετικές ειδήσεις