ΕΡΓΑΣΙΑ

Σήμερα «σερβίρεται» το Ασφαλιστικό για... συναίνεση

Σήμερα «σερβίρεται» το Ασφαλιστικό για... συναίνεση

Η ώρα του φαύλου Ασφαλιστικού έφτασε, με μέγα ζητούμενο για την κυβέρνηση τη διαχείρισή του εντός και εκτός, αφού σήμεραΔευτέρα πέραν της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών η ελληνική πρόταση θα αποσταλεί στους δανειστές, με στόχο το ν/σ να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου.

ΣΕ ΔΙΑΚΕΚΑΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα ενημερώσει σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, με δυσάρεστα αποτελέσματα για τους περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε τις «απαραίτητες» συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή από τις 11.00, ενώ η επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 18.00.

Συγκεκριμένα, αρχικά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου 35 λεπτά, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης.

«Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.

Ακολούθησε το τετ α τετ με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη.

Οπως αναμενόταν ο κος Λεβέντης διαφώνησε με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.
«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Στη συνέχεια ο υπουργός θα δει στελέχη του Ποταμιού, στις 13:00 με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και στις 14:00 με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Εξάλλου σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση.

«Έχω συχνές και συστηματικές ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφίσουν μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση», αναφέρει χαρακτηριστικά.Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή, καθώς ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και για αυτό η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λέει ο υπουργός Εργασίας έχει τρεις κύριους άξονες: «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα. Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέει ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει τα εξής:

- Νέο τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης, βάσει του συνόλου του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης»

- Καθιέρωση «προσωπικού ποσοστού αναπλήρωσης», ώστε να μην περικοπούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης, όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτή που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος. Έτσι, εάν κάποιος εισπράττει σύνταξη 1.400 ευρώ, θα πρέπει βάσει του νέου Ασφαλιστικού να λαμβάνει στο εξής 1.360 ευρώ. Το «προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» στην προκειμένη περίπτωση θα είναι 40 ευρώ, έτσι ώστε να συνεχίσει να εισπράττει 1.400 ευρώ

- Ρητή κατοχύρωση ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις

- Καθιέρωση εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η εθνική σύνταξη θα ξεκινά από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 έτη ή εναλλακτικά στα 62 έτη με 40 συνολικά έτη εργασίας.

- Το τελικό ποσό της σύνταξης θα είναι το άθροισμα της κύριας και της εθνικής σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις καταβληθείσες εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια εργασίας και το ποσοστό αναπλήρωσης.

- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους)

- Νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών: αυτές θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (κοινό για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες)

- Εξίσωση των αγροτικών εισφορών με τις αντίστοιχες των υπολοίπων ασφαλισμένων

- Υπολογισμός των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες για ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ επί του ποσοστού του πραγματικού εισοδήματος από το 2017.

Όλες οι αλλαγές που θα επέλθουν στο Ασφαλιστικό αναμένεται να τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή (08/01/2016) κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τα στελέχη του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM).

Σχετικές ειδήσεις