ΕΡΓΑΣΙΑ

Γιατί χαίρεται η Γερμανία που η ανεργία σαρώνει την Ευρώπη;

Γιατί χαίρεται η Γερμανία που η ανεργία σαρώνει την Ευρώπη;

Σύμφωνα με την Eurostat, 4.454 εκατ., νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην ΕΕ. Το 68% ζουν σε χώρες της Νομισματικής Ένωσης! Την ίδια ώρα που νέοι από τις χώρες του Νότου, μεταναστεύουν στο Βορρά για να βρουν δουλειά, στη Γερμανία ανοίγουν κάθε μήνα 33.000 θέσεις εργασίας!

Τα επίσημα στοιχεία αναδεικνύουν μια Ευρώπη χωρισμένη στα δυο! Δεν συγκαταλέγεται μόνον η Ελλάδα και η Πορτογαλία στους «χαμένους» της οικονομική κρίσης. Στη λίστα της «εντατικής» προστίθεται τώρα και η Φιλανδία!

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, στις χώρες του Ευρώ, η ανεργία υποχώρησε στο 10,4% ενισχύοντας ακόμη περισσότερα τα άτυπα «σύνορα» μεταξύ Βορρά και Νότου, δημιουργώντας ουσιαστικά δύο... ΕΕ: μία των δυνατών και μία των αδυνάμων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, πιο αδύνατη χώρα της ΕΕ είναι η Ελλάδα με ποσοστό 24,50% και φυσικά η πιο δυνατή είναι η Γερμανία με 4,5%.

Είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, την Γερμανία. Κάθε μήνα ανοίγουν 33.000 θέσεις εργασίας!

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, το ¼ του πληθυσμού δεν εργάζεται. Σημαντικά αυξημένο, όμως, είναι και το ποσοστό των νέων που προσπαθούν μάταια να βρουν δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια.

Στη γειτονική μας Ιταλία, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι – ο οποίος συχνά παρεμβαίνει με θεαματικές δηλώσεις στην πολιτική των ισχυρών της ΕΕ έναντι των αδυνάμων - ο δείκτης της ανεργίας παραμένει στο 11,4%. Οι Ιταλοί δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι, καθώς παρατηρούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων υποχωρεί αργά και σταθερά. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2015 ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων μειώθηκε κατά 21.000 συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2015 που έπεσε κατά 18.000!

Σχετικές ειδήσεις