ΕΡΓΑΣΙΑ

Απολύσεις στο Δημόσιο και «λουκέτο» σε δημόσιους φορείς απαιτούν οι δανειστές

Απολύσεις στο Δημόσιο και «λουκέτο» σε δημόσιους φορείς απαιτούν οι δανειστές

Αιχμή των αξιώσεων της τρόικας είναι οι απολύσεις διαρκείας και το «λουκέτο» σε φορείς-φαντάσματα του δημοσίου.

ΠΑΚΕΤΟ ΕΞΙ «ΚΑΥΤΩΝ« ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Μια δέσμη έξι μέτρων για τη μείωση του προσωπικού του δημόσιου τομέα έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά».

Μάλιστα απαιτούν απολύσεις διαρκείας, αλλά και να κλείσουν φορείς-φαντάσματα του Δημοσίου.

Οι δανειστές στοχεύουν απευθείας στον δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας ότι έμεινε αλώβητος στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η τρόικα απαιτεί:

1. Να δεχθεί η κυβέρνηση να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι να συρρικνωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας και να περιοριστεί το συνολικό κόστος, μισθολογικό και λειτουργικό.

2. Να γίνει άμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και γενικότερα διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που υπόκειται σε παραβάσεις. Η τρόικα απαίτησε για αυτούς πλήρη ταύτιση με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ο υπάλληλος που θα υποπέσει σε σοβαρή παράβαση να απολύεται άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες.

3. Να επιλυθεί το ζήτημα με την «ανικανότητα» των υπαλλήλων. Οι δανειστές ζητούν, εάν για κάποιον υπάρχουν τρεις αρνητικές αξιολογήσεις, αυτός να παραμένει στάσιμος για το σύνολο του εργασιακού βίου του, χωρίς να παίρνει την οποιαδήποτε βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή.

4. Να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα ειδικά μισθολόγια. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει βρει ισοδύναμα μέτρα από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου για να αποφευχθεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το όλο ζήτημα οδεύει από αναβολή σε αναβολή, η τρόικα ζήτησε να τελειώνουν όλα «εδώ και τώρα».

Σύμφωνα με την απαίτησή της, από τα 20 και πλέον ισχύοντα σήμερα ειδικά μισθολόγια πρέπει να απομείνουν μόνον τρία μέσω της ομαδοποίησης (π.χ. μόνον ένα για επιστήμονες, γενικά). Βασική θέση των δανειστών είναι ότι οι απολαβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι με τα ειδικά μισθολόγια υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας.

5. Να μην υπάρξει παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση παρακάμπτεται μέσω ειδικών συμβάσεων, οι οποίες, μέσω των συνεχών ανανεώσεων, γίνονται ουσιαστικά μόνιμες.

6. Να μπει άμεσα λουκέτο σε φορείς - «φαντάσματα» του δημοσίου. Πρόκειται για εκατοντάδες εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, οι οποίοι συνεχίζουν να υπάρχουν, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό τους έχει περάσει προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Το «μένος» της τρόικας για το ελληνικό δημόσιο δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς από το 2014 ο τότε επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, είχε ζητήσει την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν.

Πηγή: Αγορά

Σχετικές ειδήσεις