ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνταξιοδότηση το 2017: Τι σας περιμένει μέχρι την «έξοδο»

Συνταξιοδότηση το 2017: Τι σας περιμένει μέχρι την «έξοδο»

Πενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να εξαγοράσουν και να συνταξιοδοτηθούν φέτος ώστε να κερδίσουν το «μπόνους» της προσωπικής διαφοράς. Πώς διαμορφώνεται το κόστος και τι ισχύει για χρόνους που εξαγοράστηκαν με το παλαιό καθεστώς.

Πιο γρήγορα στη σύνταξη μπορούν να βγουν έξι κατηγορίες ασφαλισμένων με εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Πρόκειται για 50.000 εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και μπορούν να ανοίξουν φέτος την πόρτα της εξόδου χρησιμοποιώντας πλασματικά έτη, ώστε να κερδίσουν το «μπόνους» της προσωπικής διαφοράς. Προσοχή, καθώς ο νέος νόμος άλλαξε άρδην το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (εθνική - ανταποδοτική) προβλέπει και νέο τρόπο συνυπολογισμού των πλασματικών στις αποδοχές του συνταξιούχου. Συνεπώς τα πλασματικά έτη όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Εθνους, παίζουν διπλό ρόλο: Φέρνουν νωρίτερα τη συνταξιοδότηση και επηρεάζουν το ποσό της σύνταξης.

Η υποβολή αιτημάτων για εξαγορά πλασματικών συμφέρει:

1. Γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο, οι οποίοι με τη χρήση αυτών θεμελιώνουν αναδρομικά το 2010, το 2011 ή το 2012. Συμφέρει να αναγνωρίσουν 3-5 χρόνια.
2. Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν με την εξαγορά 5.500 ημέρες αναδρομικά το 2010 ή το 2011. Συμφέρει να αναγνωρίσουν 4-5 χρόνια.
3. Μητέρες ανηλίκων σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που συμπληρώνουν αναδρομικά 25ετία το 2011 ή το 2012. Συμφέρει να αναγνωρίσουν 4-5 χρόνια.
4. Ανδρες δημοσίους υπαλλήλους για τη συμπλήρωση 35ετίας. Συμφέρει να αναγνωρίσουν 4-5 χρόνια ώστε να κατοχυρώσουν 25ετία μέχρι το 2012 και να συνταξιοδοτηθούν φέτος με 35ετία.
5. Ασφαλισμένους σε ΕΤΑΑ ή ΟΑΕΕ για τη συμπλήρωση 35ετίας αναδρομικά το 2011 ή το 2012. Συμφέρει να αναγνωρίσουν 4-5 χρόνια.
6. Ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και του ΟΓΑ που συμπληρώνουν 40ετία με την εξαγορά. Συμφέρει να αναγνωρίσουν μέχρι και 7 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

Το κόστος εξαγοράς

Τα πλασματικά χρόνια που εξαγοράζονται εντός του 2017 υπολογίζονται με νέο τρόπο:

- μισθωτοί ιδιωτικού τομέα πληρώνουν (από 13/5/2016) για κάθε μήνα το σύνολο της εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου για κύρια σύνταξη, δηλαδή 20% του τελευταίου μεικτού μισθού

- δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν (από 1/1/2017) για κάθε μήνα το 10% των συντάξιμων αποδοχών τους το μήνα της αίτησης (η εισφορά τους είναι 6,67% και του Δημοσίου ορίστηκε για το 2017 στο 3,33%)

- η αλλαγή από 1/1/2017 του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους αλλάζει το πλαίσιο εξαγορών καθώς πλέον το κόστος των πλασματικών θα υπολογίζεται με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν

Συνυπολογισμός στη σύνταξη

Τα πλασματικά έτη επηρεάζουν τα ποσά της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης:

1. Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής, δεν λαμβάνονται δηλαδή υπόψη για τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές. Λαμβάνονται ωστόσο υπόψη για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης.
2. Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται για ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη.

Προσοχή: Πλασματικοί χρόνοι που εξαγοράστηκαν με το κόστος του παλαιού καθεστώτος (168€/μήνα) θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό της σύνταξης, μόνο αν έχουν εξαγοραστεί από το 2002 και μετά. Σε αυτή την περίπτωση συνυπολογίζονται στον μέσο όρο των αποδοχών σαν να ελάμβανε ο ασφαλισμένος 840 ευρώ μηνιαίο μισθό (ώστε να πληρώνει εισφορά 168€/μήνα).
Αν ο μ.ό. αποδοχών του ασφαλισμένου από το 2002 είναι πάνω από 850 ευρώ, ο συνυπολογισμός των πλασματικών που αναγνωρίστηκαν με το παλιό καθεστώς θα ρίξει τη βάση υπολογισμού, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να μετρήσει απώλειες στην προσδοκώμενη σύνταξή του.
Εξαγορές που γίνονται εντός του 2017 υπολογίζονται στον τελευταίο μισθό οπότε δεν αλλάζουν τη βάση υπολογισμού της σύνταξης. Για τους υψηλόμισθους, όμως, το κόστος είναι σχεδόν... απαγορευτικό.


Ρoή Ειδήσεων