ΕΡΓΑΣΙΑ

Τα μέτρα ισοπεδώνουν τους φτωχούς- Τα αντίμετρα ευνοούν μεσαία και υψηλά εισοδήματα

Τα μέτρα ισοπεδώνουν τους φτωχούς- Τα αντίμετρα ευνοούν μεσαία και υψηλά εισοδήματα

Μια νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών κάνει την εμφάνισή της. Στην «πυρά» μισθωτοί και συνταξιούχοι, που θα δουν εκ νέου τα πενιχρά τους εισοδήματα να εξανεμίζονται... Η «σημαία» της κυβέρνησης παραμένει πως «οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από το 2018, αλλά από το 2019 ελαφρύνσεις που θα ισορροπήσουν την κατάσταση».

ΤΗ «ΝΥΦΗ» ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

Από την ημέρα που άρχισαν οι ψίθυροι για τα νέα, επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης-Θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τουλάχιστον οκτώ στους δέκα φορολογούμενους -αν όχι όλοι- ισχυρίζονται ότι προτιμούν να μην δοθεί κανένα αντίμετρο αν είναι να μην πληρώνουν επιπλέον φόρους! Με λίγα λόγια, ο «δράκος» των αντιμέτρων πλέον είναι ανίσχυρος... Γιατί και αυτό το «παραμύθι» έχει τον... δράκο του!

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πίστεψε ότι παρατείνοντας τον χρόνο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η κατάληξη θα λειτουργούσε υπέρ του. Τουναντίον, και πάλι η ιστορία έδειξε ότι, τι και αν καθυστερούσε 3 ή 8 μήνες; Οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν αποφασίσει τι ήθελαν να διεκδικήσουν, τι ήθελαν να πάρουν και με ποιον τρόπο. Ο πρωθυπουργός όμως αν και υπέρμαχος του «σκισίματος των μνημονίων», έκατσε άνετα στο τραπέζι των συζητήσεων, συνομίλησε με τους δανειστές και «κατάφερε» να πετύχει ό,τι χειρότερο μπορούσε για να τον ελληνικό λαό. Την καταδίκη του για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια...

Τα μέτρα κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους!

Οι αλλαγές στην έκτακτη εισφορά και τη φορολογική κλίμακα ευνοούν μόνο μεσαία και υψηλά εισοδήματα στο κράτος Δικαίου του Αλέξη Τσίπρα. Οι χαμηλοεισοδηματίες χάνουν και τα ελάχιστα προνόμια που έχουν, ενώ καλούνται να πληρώνουν φόρους από τα ανύπαρκτά τους έσοδα.

Να σκεφτεί κανείς ότι, ένας φορολογούμενος που μέχρι σήμερα έχει ετήσιο εισόδημα 8.000€, δηλαδή 666 ευρώ το μήνα, ενώ δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος, με τα νέα μέτρα θα πληρώνει! Και όχι μόνο θα καταβάλλει, αλλά θα αναγκαστεί με αφορολόγητο όριο στα 5.681€ να βγάζει από την τσέπη του σχεδόν έναν τού μισθό (510 ευρώ φόρος).

Στον αντίποδα, οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 2.000€, δηλαδή σχεδόν 24.000 ευρώ ετησίως, με το σημερινό αφορολόγητο πληρώνει 3.380 ευρώ φόρο. Με το νέο αφορολόγητο θα επιβαρυνθεί με 650 ευρώ, δηλαδή από τα 3.380 ευρώ θα πληρώνει 4.030 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος όμως φορολογούμενος θα ευνοηθεί από τα αντίμετρα, καθώς ενώ ανήκει στην κατηγορία που κανονικά θα έπρεπε να πληρώνει έκτακτη εισφορά 5%, με τα νέα μέτρα θα πληρώνει μηδενική...

Αυτή είναι νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς

3 ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Το πακέτο των αντιμέτρων

Άγνωστο αν τελικά το 2019 ενεργοποιηθούν. Όλα θα εξαρτηθούν από το πλεόνασμα. Πάντως, φαίνεται πως σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 26%
  • μείωση πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας των φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20%
  • μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης (με βάση τα παραπάνω παραδείγματα)
  • μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ

Το πακέτο των επώδυνων μέτρων

  • καταργείται από το 2018 η έκπτωση φόρου 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων
  • καταργείται η έκπτωση φόρου 10% στα φυσικά πρόσωπα για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες
  • μειώνεται η έκπτωση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 έως 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 έως 1.450 ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
  • μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 2.955 ευρώ ευρώ
  • επιβαρύνονται πλέον μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 5.681 ευρώ και πάνω
  • επιβαρύνονται όσοι εισπράττουν 473 ευρώ το μήνα